20.01 tarife pozisyonunda yer alan közlenmiş biber ve patlıcan ile patlıcan salatasının 2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin

Özelge: 20.01 tarife pozisyonunda yer alan közlenmiş biber
ve patlıcan ile patlıcan salatasının 2002/4480 sayılı
Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin
Sayı: 
B.07.0.GEL.0.54/5428-1947-8887
Tarih: 
25/02/2005
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI :B.07.0.GEL.0.54/5428-1947
 
İLGİ:  21.02.2005 tarih ve 454 sayılı dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde, közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan ve patlıcan salatası teslimlerinde
uygulanacak katma değer vergisi oranı sorulmaktadır.
Bilindiği gibi, 27.12.2004 tarihli ve 2004/8301 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2. maddesi ile
2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu Karan eki II sayılı listenin "Temel Gıda Maddeleri" başlıklı (A)
bölümünün 5. sırası "Taze sebze ve meyveler ile bunların konsen'e, turşu, salamura ve
kurutulmuşları (dondurulmuş olanlar hariç), taze sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi amacıyla
kullanılan tohum, çekirdek, fide, fidan, çelik, daldırma, misel, spor ve benzerleri." şeklinde
değiştirilerek, taze sebze ve meyvelerin dondurulmuş olanları hariç konserve, salamura ve
kurutulmuşları ile turşuya uygulanacak katma değer vergisi oranı %8*e düşürülmüştür.
TGTC'nde geçici olarak konserve edilmiş sebzeler, 07.11 tarife pozisyonunda "Geçici olarak
konserve edilmiş fakat bu haliyle derhal yenilmeye elverişli olmayan sebzeler (örneğin;
kükürtdioksit gazı kullanılarak salamurada, kükürtlü su içinde veya diğer koruyucu eriyikler içinde)
" şeklinde tanımlanmıştır.
Bunlar sadece geçici olarak korunmalarını sağlamak üzere işleme tabi tutulmuş olup, bu halleriyle
yenmeye elverişli olmayıp, esas itibariyle imalat amacına yönelik hammadde olarak
kullanılmaktadır.
TGTC'nin 20.01 tarife pozisyonunda ise "Sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler ve yenilen diğer
bitki parçacıkları (Sirke veya asetik asitle hazırlanmış veya konserve edilmiş) " şeklinde
tanımlanmıştır.
Bu pozisyon sirke veya asetik asitle hazırlanmış veya konserve edilmiş tuz, baharat, hardal, yağ
veya diğer katkı maddelerini şeker veya diğer tatlandırıcı maddeleri içeren veya içirmeyen
sebzeleri meyveleri, sert kabuklu meyveleri ve yenilen diğer bitki parçacıklarını kapsamaktadır.
Bu nedenle, 20.01 tarife pozisyonunda yer alan közlenmiş biber ve patlıcan ile patlıcan salatasının
2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu Karan eki II sayıl: listenin "Temel Gıda Maddeleri" başlıklı (A)
bölümünün 5. sırası kapsamında %8 oranına, bu ürünlerin dondurulmuş olanlarının ise %18 oranına
tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.