2021/244 K. 2023/6 T. 25.1.2023

VDDK., E. 2021/244 K. 2023/6 T. 25.1.2023

T.C. Danıştay Başkanlığı - Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No.: 2021/244
Karar No.: 2023/6
Karar tarihi: 25.01.2023
 

T.C.

D A N I Ş T A Y

VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU

Esas No : 2021/244

Karar No : 2023/6

GÖNDERME KARARI

Davacı … vekili Av. … tarafından, 2000 yılında edindiği arsayı 30/03/2010 tarihli kat karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca devretmesi karşılığında arsa üzerine inşa edilen bağımsız bölümlerden kendi payına düşen bağımsız bölümün 2010 yılı içinde satışından elde ettiği gelirin değer artış kazancı olarak nitelendirilmesi gerektiğinden bahisle alınan takdir komisyonu kararı uyarınca adına 2010 yılı için re'sen tarh edilen gelir vergisi ile verginin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının iptali istemiyle Antalya Vergi Dairesi Başkanlığına (Üçkapılar Vergi Dairesi Müdürlüğü) karşı açılan davada vergi ziyaı cezalı gelir vergisinin kaldırılması yolunda verilen Antalya ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararının davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun ''Tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik'' başlıklı 26. maddesinin (1) numaralı fıkrasında, dava esnasında ölüm veya herhangi bir sebeple tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik olursa, davayı takip hakkı kendisine geçenin başvurmasına kadar; gerçek kişilerden olan tarafın ölümü halinde, idarenin mirasçılar aleyhine takibi yenilemesine kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına ilgili mahkemece karar verileceği; (4) numaralı fıkrasında ise dosyaların işlemden kaldırılmasına dair kararların diğer tarafa tebliğ edileceği kurala bağlanmıştır.

UYAP kayıtlarından edinilen davacıya ait nüfus kayıt örneğinin incelenmesinden, davacının, temyize konu ısrar kararının verilmesinden sonra 22/06/2022 tarihinde vefat ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda değinilen kural ile dava sırasında tarafların kişilik veya niteliğinde değişiklik olması halinde izlenecek usule ilişkin düzenleme yapılmıştır. Ancak, tarafların kişilik veya niteliğinde olabilecek değişikliğin kanun yolu safhasında da gerçekleşebileceği dikkate alındığında, anılan kuralın bu safhayı da kapsar biçimde anlaşılması gerekmektedir. Buna göre tarafların kişilik veya niteliğindeki değişikliğin kanun yolu safhasında gerçekleşmesi halinde de İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilebilecektir.

Bu husus ile uyuşmazlıkta davacının vefatının temyize konu ısrar kararının verildiği tarihten sonra gerçekleştiği hususu göz önüne alındığında anılan düzenleme uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmek üzere dosyanın Mahkemeye gönderilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilmek üzere, dosyanın Antalya 2. Vergi Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, 25/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.