Sirküler - 2021 - 80 - Mükellefin Kendi Beyanıyla Artırılan Gümrük Vergisi Ödemesinin Geri Verilemeyeceği ve Asgari Ücret Desteğinin Devam Ettirilmesi

Tarih

:

29.07.2021

Sayı

:

2021 / 80

Konu

:

Mükellefin Kendi Beyanıyla Artırılan Gümrük Vergisi Ödemesinin Geri Verilemeyeceği ve Asgari Ücret Desteğinin 2021 Yılında Devam Ettirilmesi

 

1. Mükellefin Kendi Beyanı ile Artırılmasıyla Fazla Ödenen Gümrük Vergilerinin Geri Verilememesi

28.07.2021 tarihli ve 31551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13. maddesi ile 4458 sayılı Gümrük Kanununun 211/2. maddesine "kasten yaptığı bir tahrifat" ibaresinden sonra gelmek üzere “veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması” ibaresi eklenmiştir.

4458 sayılı Gümrük Kanununun 211/2. maddesinin son haline aşağıda yer verilmiştir:

“…

Ancak, kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gümrük vergileri ilgili kişinin kasten yaptığı bir tahrifat veya ticaret politikası önlemlerine tabi eşyanın gümrük kıymetinin yükümlünün kendi beyanı ile artırılması sonucunda ödenmiş veya tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmez.

…”

Bu düzenlemeyle birlikte kanunen ödenmemesi veya tahakkuk ettirilmemesi gereken gümrük vergileri, yükümlünün kendi beyanı ile artırdığı gümrük kıymeti sonucunda ödenmiş ya da tahakkuk ettirilmişse, bu vergilerin geri verilmesine veya kaldırılmasına ilişkin talepler kabul edilmeyecektir.

 

2. Asgari Ücret Desteğinin 2021 Yılında Devam Ettirilmesi

7333 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 16. maddesiyle, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 85. madde ile asgari ücret desteğinin 2021 yılında devam ettirilmesi sağlanmıştır.

Yapılan düzenlemeye göre, 5510 sayılı Kanun’un (4/a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

a) 2020 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 147 TL (aylık 4.410 TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2021 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

b) 2021 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2021 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/dönemi için günlük 2,50 TL (aylık 75 TL) ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

Bununla birlikte, yukarıda belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 294 TL (aylık 8.820 TL) olarak uygulanacaktır.

2021 yılında destekten yararlanılacak ayda/dönemde, 2021 yılı Ocak ile Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 5510-4/1-a bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması halinde destekten yararlanılamayacaktır.

2021 yılına ait aylık brüt asgari ücretin onda birini (357,75 TL) geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda SGK tarafından yapılacak ihtar üzerine 15 günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri hakkında asgari ücret desteği uygulaması devam edecektir.

7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun

Saygılarımızla…