2022/241 K. 2022/1471 T. 7.12.2022

VDDK., E. 2022/241 K. 2022/1471 T. 7.12.2022

T.C. Danıştay Başkanlığı - Vergi Dava Daireleri Kurulu
Esas No.: 2022/241
Karar No.: 2022/1471
Karar tarihi: 07.12.2022
 

T.C.

D A N I Ş T A Y

VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU

Esas No : 2022/241

Karar No : 2022/1471

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı

(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Pazarlama İnşaat Nakliye Turizm Ticaret Limited Şirketi

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: Davacı adına, düzenlenen vergi inceleme raporu uyarınca 2013 yılının Ocak dönemi için re'sen tarh edilen özel tüketim vergisi ile verginin üç katı tutarında kesilen ve tekerrür hükmü uygulanarak artırılan vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.

... Vergi Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla üç kat vergi ziyaı cezalı özel tüketim vergisi yönünden davayı reddetmiş, vergi ziyaı cezasının tekerrür nedeniyle arttırılan kısmını kaldırmıştır.

Tarafların istinaf istemini inceleyen … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla vergi ziyaı cezasının, tarh edilen verginin bir katını aşan kısmı yönünden davacının istinaf başvurusunu kısmen kabul etmiş ve kararın anılan hüküm fıkrasını kaldırdıktan sonra üç kat vergi ziyaı cezasının verginin bir katını aşan kısmını kaldırmış, kararın diğer hüküm fıkralarına yöneltilen istinaf istemlerini reddetmiştir.

Davalının temyiz istemini inceleyen Danıştay Yedinci Dairesi 25/02/2021 tarih ve E:2018/2629, K:2021/1235 sayılı kararıyla Vergi Dava Dairesinin kararının üç kat vergi ziyaı cezasının bir katını aşan kısmının kaldırılmasına ilişkin hüküm fıkrasını bozmuş, temyize konu edilen tekerrüre ilişkin diğer hüküm fıkrasını onamıştır.

… Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesi … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararıyla karara ilişkin görüşme tutanağında karar sonucu "Israr, Davacı İstinaf İstemi Ret" olarak belirtilmesine karşın, bozulan hüküm fıkrası yönünden davacının istinaf başvurusunu kabul etmiş ve mahkeme kararının anılan hüküm fıkrasını kaldırdıktan sonra üç kat vergi ziyaı cezasının verginin bir katını aşan kısmını kaldırmıştır.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Israr kararının hukuka aykırı olduğu belirtilerek bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Israr kararının hüküm fıkrası ile ısrar kararına ait görüşme tutanağının birbirinden farklı karar sonucu içermesi 2577 sayılı Kanun'un 23. maddesine aykırılık oluşturduğundan, ısrar kararının anılan Kanun'un 49. maddesinin (2) numaralı fıkrasının "c" bendi uyarınca bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :

İLGİLİ MEVZUAT:

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Tutanaklar" başlıklı 23. maddesinde, her dava dosyası için görüşmelere katılan başkan ve üyelerin, Danıştayda düşünce veren savcının, tetkik hâkiminin ve tarafların ad ve soyadlarını, incelenen dosya numarasını, kısaca dava konusunu ve verilen kararın neticesini, çoğunlukta ve azınlıkta bulunanları gösteren bir tutanak düzenleneceği, bu tutanakların görüşmelere katılanlar tarafından aynı toplantıda imzalanacağı ve dosyalarında saklanacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanun'un "Temyiz incelemesi üzerine verilecek kararlar" başlıklı 49. maddesinin (2) numaralı fıkrasının "c" işaretli bendinde, temyiz incelemesi sonunda Danıştayın, usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması halinde kararı bozacağı hüküm altına alınmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Yargılama sürecinde gelinen aşamada, Vergi Dava Dairesi kararının, vergi ziyaı cezasının tekerrür hükmü uygulanmak suretiyle artırılan kısmına ilişkin hüküm fıkrası ile özel tüketim vergisi ile verginin bir katı tutarındaki vergi ziyaı cezasına ilişkin hüküm fıkrası kesinleşmiştir.

Vergi Dava Dairesi kararının verginin bir katını aşan ceza tutarına ilişkin hüküm fıkrası ise bozulmuştur.

Vergi Dava Dairesi bozulan hüküm fıkrası yönünden ısrar etmiştir. Israr kararına ait görüşme tutanağında kararın sonucu "Israr, Davacı İstinaf İstemi Ret" olarak yazıldığı halde, kararın hüküm fıkrasında, tarh edilen verginin üç katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının, verginin bir katını aşan kısmı yönünden davacının istinaf başvurusunun kabul edildiği ve Vergi Mahkemesi kararının anılan hüküm fıkrası kaldırıldıktan sonra üç kat vergi ziyaı cezasının verginin bir katını aşan kısmının kaldırıldığı belirtilmiştir.

Bu durumda, kararın hüküm fıkrası ile görüşme tutanağında belirtilen kararın sonucu arasında çelişki bulunduğundan, 2577 sayılı Kanun'un 23. maddesindeki usul kurallarına aykırı olarak verilen temyize konu kararın aynı Kanun'un 49. maddesinin (2) numaralı fıkrasının "c" bendi uyarınca bozulması gerekmektedir.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

1- Davalının temyiz isteminin KABULÜNE,

2- … Bölge İdare Mahkemesi ... Vergi Dava Dairesi … tarih ve E:…, K:… sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,

3- Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,

07/12/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.