Sirküler - 2022 - 27 - Bazı Mal ve Hizmetlerde KDV Oranlarının Yeniden Belirlenmesi Hk.

Tarih

:

29.03.2022

Sayı

:

2022 / 27

Konu

:

Bazı Mal ve Hizmetlerde KDV Oranlarının Yeniden Belirlenmesi Hk.

29.03.2022 tarih ve 31793 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla bazı mal ve hizmetlerde 01.04.2022 tarihinden itibaren dikkate alınacak KDV oranları yeniden belirlenmiştir.

  • Konut Teslimlerinde Dikkate Alınacak KDV Oranı:

Söz konusu Kararla birlikte konut teslimlerinde aşağıdaki oranlar uygulanacaktır.

  1. Riskli yapıların kentsel dönüştürülmesi suretiyle yapılan konutların net alanının 150 m2 kadar olan kısımları için %1 ve aşan kısım için ise %18,
  2. Konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı %8 ve aşan kısım için %18.
  3. Konut teslimlerinde KDV oranlarını belirleyen eski mevzuat yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte 01.04.2022 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için eski mevzuat yürürlükte olmaya devam edecektir.
  • İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemileri ticaretinde KDV oranı %18 olarak dikkate alınacaktır.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tohumluk ve fidanlarda KDV oranı %1 olarak dikkate alınacaktır.
  • Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Tıbbi Cihaz Yönetmeliği ve İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği hükümlerine tabi olan cihazların teslimi ile bunların kiralanması işlemlerinde KDV oranı %1 olarak dikkate alınacaktır.
  • Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar içinde diğer yeme-içme hizmeti sunan yerlerde olduğu gibi KDV oranı %8 olarak dikkate alınırken alkollü içeceklere isabet eden kısımda KDV oranı %18 olarak uygulanmaya devam edecektir.
  • Süt sağma makinaları, sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar, süt soğutma tanklarında KDV oranı %8 olarak dikkate alınacaktır.
  • Yumurtaları, meyveleri veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makine ve cihazlarda KDV oranı %8 olarak dikkate alınacaktır.
  • Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı %8 dikkate alınacaktır.
  • Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, diş ipliklerinde KDV oranı %8 olarak dikkate alınacaktır.
  • Hangi maddeden olursa olsun hijyenik havlular ve tamponlar, bebek bezleri ve benzeri hijyenik eşyalarda KDV oranı %8 olarak dikkate alınacaktır.

5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

Saygılarımızla…