Abonelere sunulan içerik hizmetleri ve internet hizmet bedelinin ÖİV ve KDV Kanunu karşısındaki durumu.

Abonelere sunulan içerik hizmetleri ve internet hizmet bedelinin ÖİV ve KDV Kanunu karşısındaki durumu hk.

Sayı: 64597866-185[39-2016]-4418 Tarih:
10/03/2017

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 64597866-185[39-2016]-4418
Konu : Abonelere sunulan içerik hizmetleri ve internet hizmet bedelinin ÖİV ve

KDV Kanunu karşısındaki durumu.

10.03.2017

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ilgili mevzuat ve yetkilendirmeler kapsamında temel elektronik haberleşme hizmetlerinin (konuşma, SMS, data) yanı sıra abone talep ve ihtiyaçlarına göre şekillenen ek hizmetler de (katma değerli servisler vb.) sunduğu belirtilen şirketinizin, abonelerine içerik temini amacıyla hizmet vermeyi planladığını ve bu hizmetin toplam bedelinin içerik sağlayıcıya ödenecek, şirketinizce herhangi bir ilave kar marjı eklenmeksizin birebir kullanıcıya yansıtılacak ve ayrıca faturada gösterilecek olan içerik bedeli ile bu içeriğin abonenin internete bağlı cihazına indirilmesi aşamalarındaki data kullanımına ilişkin internet hizmet bedeli olmak üzere iki unsurdan oluşacağı; söz konusu içeriklerin belli birim fiyattan alınabileceği gibi, birim fiyatı belli olmaksızın topluca da alınabileceği ve tüm abonelerinize katma değerli servis olarak satılabileceği; internet tabanlı içerik servislerinin yanı sıra ses ya da kısa mesaj tabanlı içerik servislerinin de bulunduğu belirtilerek, söz konusu içerik ve internet hizmet bedelinin Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel İletişim Vergisi (ÖİV) karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki (ön ödemeli kartlara yüklemeler için yapılan satışlar dahil) tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetlerinin %25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetlerin %15, kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetinin %5, bu kapsama girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinin ise %15 oranında ÖİV'ye tabi olduğu, verginin matrahının katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği ve bu maddede hüküm bulunmayan hallerde 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 20 nci maddesinin (1) numaralı fıkrasında, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, aynı maddenin (2) numaralı fıkrasında, bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan

veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerlerin toplamını ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 3 üncü maddesinde elektronik haberleşme, elektriksel işaretlere dönüştürülebilen her türlü işaret, sembol, ses, görüntü ve verinin kablo, telsiz, optik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, elektrokimyasal, elektromekanik ve diğer iletim sistemleri vasıtasıyla iletilmesi, gönderilmesi ve alınması; elektronik haberleşme hizmeti ise elektronik haberleşme tanımına giren faaliyetlerin bir kısmının veya tamamının hizmet olarak sunulması şeklinde tanımlanmıştır.

Bu hükümlerden anlaşılacağı üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca bu Kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmeciler tarafından yapılabilen elektronik haberleşme hizmetleri ÖİV'ye tabi olup, bu nitelikte olmayan hizmetler ise elektronik haberleşme hizmeti olmadığından ÖİV'ye tabi bulunmamaktadır.

Ayrıca, konu ile ilgili olarak daha önce Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan alınan 18.04.2011 tarihli ve 9924 sayılı yazıda, 16.03.2011 tarihli ve 2011/DK-08/135 sayılı Kurul Kararı ile,

1- İşletmeciler tarafından ilgili mevzuat ve yetkilendirmeleri kapsamında sunulan müzik, melodi, görüntü, logo, resim, oyun, TV gibi aboneye elektronik haberleşme vasıtası ile teslim edilen her türlü katma değerli hizmetin sunulmasının elektronik haberleşme hizmeti olduğu,

2- Ancak, internet ortamında erişilmek üzere "web" sunucuları üzerinde müzik, melodi, görüntü, logo, resim, oyun, TV gibi verilerin barındırılması/depolanması hizmetlerinin elektronik haberleşme hizmeti olmadığı, bununla birlikte söz konusu verilerin işletmeciler tarafından ilgili mevzuat ve yetkilendirmeler kapsamında elektronik haberleşme altyapısı vasıtasıyla iletilmesi, gönderilmesi ve alınması faaliyetlerinin elektronik haberleşme hizmeti olduğu,

hususlarına karar verildiği belirtilmektedir.

Buna göre; yukarıda yer verilen Kanun hükümleri ile ilgili Kurul Kararı doğrultusunda,

- İnternet ortamında erişilmek üzere "web" sunucuları üzerinde müzik, melodi, görüntü, logo, resim, oyun, TV gibi verilerin barındırılması/depolanması hizmetleri elektronik haberleşme hizmeti olarak değerlendirilmediğinden bu barındırma/depolama hizmetleri ÖİV'ye tabi bulunmamakta,

- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ilgili mevzuat ve yetkilendirmeleri kapsamında abonelerine sunulan müzik, melodi, logo, resim ve benzeri elektronik haberleşme

vasıtası ile iletilen/teslim edilen her türlü katma değerli hizmetlerin sunulması, elektronik haberleşme hizmeti kapsamında olduğundan, bu hizmetler karşılığında abonelerden alınan bedellerin ÖİV'ye tabi tutulması gerekmekte,

- Ancak, katma değerli hizmetler dolayısıyla yapılan içerik satışı elektronik haberleşme hizmeti kapsamında olmadığından, sunulan bu hizmetler dolayısıyla alınan içerik bedellerinin aboneler adına düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilmesi kaydıyla ÖİV'ye tabi tutulmaması; bu işlemlerde ÖİV'nin, söz konusu verilerin işletmeciler tarafından ilgili mevzuat ve yetkilendirmeler kapsamında elektronik haberleşme altyapısı vasıtasıyla iletilmesi, gönderilmesi ve alınması hizmetleri karşılığında alınan bedeller üzerinden hesaplanması gerekmektedir.

Söz konusu içeriklerin belli birim fiyattan alınarak satılmasının veya birim alış fiyatı belli olmaksızın topluca alınıp satılmasının ise bu şekilde işlem tesisine bir etkisi bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, şirketiniz tarafından ilgili mevzuat ve yetkilendirmeler kapsamında abonelerinize elektronik haberleşme vasıtasıyla iletilen/teslim edilen her türlü katma değerli hizmetler, içerikler ve internet hizmeti ile ilgili olarak düzenlenecek faturalarda toplam bedel üzerinden KDV hesaplanacağı tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.