Bakır ve Alüminyum Külçeleri ile Alüminyum Mamulleri Tesliminde Tevkifat Uygulaması

Özelge: Bakır ve Alüminyum Külçeleri ile Alüminyum Mamulleri Tesliminde Tevkifat Uygulaması hk.

Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-1650 Tarih:
28/09/2011

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ KATMA DEĞER VERGİSİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.9-1650 28/09/2011 Konu : Bakır ve Alüminyum Külçeleri ile Alüminyum Mamulleri

Tesliminde Tevkifat Uygulaması

İlgide kayıtlı dilekçenizde, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon(GTİP) Numaralarını belirttiğiniz ürünleri ithal ettiğinizden bahisle, bu ürünlerin yurt içi teslimlerinde KDV tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları, vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 95, 96, 97, 104 ve 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde uygulamaya yönelik olarak açıklamalar yapılmıştır.

Bu Tebliğlerde;

-Hurda metallerden elde edilenler dışındaki bakır, çinko, alüminyum külçe teslimlerinde alıcılar tarafından % 90 oranında KDV tevkifatı uygulanması, ancak tevkifat kapsamına giren ürünlerin ithalatçıları ve ilk üreticileri (cevherden üretim yapanlar) tarafından yurt içindeki teslimlerinin tevkifat kapsamı dışında tutulması,

-Bakır ve bakır alaşımlarından, çinko ve çinko alaşımlarından, alüminyum ve alüminyum alaşımlarından mamul; anot, katot, her çeşit takoz (biyet), slab, platina, kütük, granül, filmaşin, levha, boru, prinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerlerinin teslimlerinde alıcılar tarafından % 90 oranında tevkifat uygulanması, ancak ilk üreticileri (cevherden üretim yapanlar) tarafından yurt içindeki teslimlerinin tevkifat kapsamı dışında tutulması,

uygun görülmüştür. Ayrıca; bu ürünlerinin tesliminde, faturada gösterilen işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte, Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırının altında olması halinde tevkifat uygulanmayacaktır.

Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizce hurda metallerden elde edilenler dışında; -"7202.99.10.10.00 ağırlık itibariyle % 15 veya daha fazla fosfor içerenler"
-"7601.20.91.00.00 Külçe veya sıvı halde"

GTİP No.ları kapsamında ithal edilen ve ticari hayatta bakır fosfor (külçe), alüminyum krom (külçe), alüminyum titan 10 (külçe), alüminyum silis 50 (külçe) olarak isimlendirilen eşyalar külçe mahiyetinde olduğundan yurt içi tesliminde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

Öte yandan,

-"7604.29.10.00.00 Çubuklar (Alüminyum alaşımlarından)"

-"7605.21.00.00.00 Enine kesitinin en geniş yeri 7mm.yi geçenler (Alüminyum alaşımlarından olanlar)"

GTİP No.ları kapsamında Şirketinizce ithal edilen ve ticari hayatta Alüminyum Stronsyum (külçe- çubuk), Alüminyum Titan Bor 5-1 (kangal-çubuk), Alüminyum Zirkonyum (külçe) olarak isimlendirilen eşyaların mahiyetinin alüminyum ve alüminyum alaşımlarından mamul tel ve çubuk olması nedeniyle, yurt içi tesliminde % 90 oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(
**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise

bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.