Damga Vergisi Defter Tasdiki hk.

Özelge: Damga Vergisi Defter Tasdiki hk.

Sayı: B.07.4.DEF.0.52.10.00-006-1 Tarih:
31/05/2010

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ORDU DEFTERDARLIĞI
Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.52.10.00-006-1 Konu : Damga Vergisi Defter Tasdiki hk.

31/05/2010

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizin makbuz mukabili ve istihkaktan kesinti suretiyle damga vergisi ödemeyi gerektiren bir işlemi bulunmadığından damga vergisi defteri tasdik ettirmediği belirtilerek konuya ilişkin görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 220 nci maddesinde, tasdike tabi defterler sayılmış olup, aynı Kanunun 221 ve 223 üncü maddelerinde de tasdik zamanı ve tasdik makamına ait hükümlere yer verilmiştir.

Diğer taraftan Vergi Usul Kanununda sayılan tasdike tabi defterler arasında "damga vergisi defteri" yer almamakta olup, 16 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde sayılmak suretiyle belirlenen kuruluşlardan olan anonim şirketlerin sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettireceğine; 20 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde ise belirlenen bu kuruluşların makbuz karşılığı ve istihkaktan kesinti yapılması şeklindeki ödemelerini kaydetmek için "Damga Vergisi Defteri" adı altında özel bir defter tutacağı, bu defterin tutulmasında, Vergi Usul Kanunun kayıt nizamı ve tasdik zamanına ilişkin 215-219 uncu ve 221 inci maddelerindeki hükümlere uyulacağı ve söz konusu defterin notere tasdik ettirileceğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

Öte yandan, 43 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 3.2. bölümünde de, "Damga Vergisi Kanunu 16 Seri Nolu Genel Tebliğinde sayılan kurum ve kuruluşların eskiden olduğu gibi damga vergisi defteri tutması ve bu defteri notere veya ticaret sicil memurluğuna tasdik ettirmesi uygulamasına devam etmeleri gerekmektedir." şeklinde belirleme yapılmıştır.

Buna göre, 16 ve 43 Seri Nolu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorunda olan şirketinizin, damga vergisi defteri tutması ve bu defteri notere veya ticaret sicil memurluğuna tasdik ettirmesi gerekmektedir. Söz konusu defterin Vergi Usul Kanununa göre tasdiki mecburi olan diğer defterler gibi tasdikinin zamanında yapılmaması durumunda adınıza Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca işlem tesis edileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Defterdar

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.