Defter tasdiki

Özelge: damga vergisi defteri tutulması ve bu defterin notere veya ticaret sicil memurluğuna tasdik ettirilmesi hakkında..

Sayı: B.07.1.GİB.0.02.62/6221-358 Tarih:
24/10/2008

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı : B.07.1.GİB.0.02.62/6221-358 Konu : Defter tasdiki

............................ BAKANLIĞINA (................ Dairesi Başkanlığı)

İlgi : .................. tarihli ve ................ sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, ............... ili ....... Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından Bakanlığınızın ..... İl Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi adına, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 16 ve 20 Seri No.lu Genel Tebliğleri ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 4884 sayılı Kanunla değişik 223 üncü maddesi ile aynı Kanunun 352 nci maddesinin 1-8 fıkrası uyarınca tasdiki mecbur defterlerden herhangi birinin tasdik muamalesinin yaptırılmadığı gerekçesiyle 2006, 2007 ve 2008 yılları için olmak üzere üç ayrı vergi/ceza ihbarnamesi düzenlenerek gönderildiği belirtilerek, konuya ilişkin Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

Vergi Usul Kanununun 220 nci maddesinde, tasdike tabi defterler sayılmış olup, aynı Kanunun 221 ve 223 üncü maddelerinde de tasdik zamanı ve tasdik makamına ait hükümlere yer verilmiştir.

Mezkûr Kanunun 352 nci maddesinde, Vergi Usul Kanununa göre tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birinin tasdik muamelesinin yaptırılmamış olması birinci derece usulsüzlük fiilleri arasında sayılmış olup, kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirilen defterlerin hiç tasdik ettirilmemiş kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, aynı zamanda re'sen takdiri gerektiren bir usulsüzlük fiili olan defter tasdikinin yaptırılmaması üzerine, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesi icap etmektedir.

Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununda sayılan tasdike tabi defterler arasında "damga vergisi defteri" yer almamakta olup, 16 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde sayılmak suretiyle belirlenen kuruluşlardan olan döner sermaye işletmelerinin sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettireceğine; 20 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde ise, belirlenen bu kuruluşların makbuz karşılığı ve istihkaktan kesinti yapılması şeklindeki ödemelerini kaydetmek için "Damga Vergisi Defteri" adı altında özel bir defter tutacağı, bu defterin tutulmasında, Vergi Usul Kanununun kayıt nizamı ve tasdik zamanına ilişkin 215-219 uncu ve 221 inci maddelerindeki hükümlere uyulacağı ve söz konusu defterin notere tasdik ettirileceğine ilişkin açıklamalar yer almaktadır.

Diğer taraftan, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 3.2. bölümünde de, "Damga Vergisi Kanunu 16 Seri No.lu Genel Tebliğinde sayılan kurum ve kuruluşların eskiden olduğu gibi damga vergisi defter tutması ve bu defterleri notere veya ticaret sicil memurluğuna tasdik ettirilmesi uygulamasına devam etmeleri gerekmektedir." şeklinde belirleme yapılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 16 ve 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmek zorunda olan adı geçen döner sermaye işletmesinin, damga vergisi defteri tutması ve bu defteri notere veya ticaret sicil memurluğuna tasdik ettirmesi; söz konusu defterin Vergi Usul Kanununa göre tasdiki mecburi olan diğer defterler gibi tasdikinin zamanında yapılmaması durumunda, mükellef adına Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca ceza kesilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini arz ederim.

Başkan a.