Diş ipli kürdan satışında uygulanması gereken KDV oranı.
Diş ipli kürdan satışında uygulanması gereken KDV oranı.
Sayı:
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-90831
Tarih:
02/11/2015
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
Sayı : 39044742-KDV. 28-90831 02/11/2015 Konu : Diş ipli kürdan satışında
uygulanması gereken KDV oranı.
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanız tarafından üretilecek diş ipli kürdanın satışında uygulanması gereken katma değer vergisi (KDV) oranı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listeler dışındaki vergiye tabi işlemler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu BKK eki II sayılı listenin B/22 nci sırasında, 18/12/2007 tarihli ve 2007/13007 sayılı Kararnamenin eki İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin "33.06 Ağız veya diş sağlığını korumaya mahsus müstahzarlar (takma dişleri temizlemeye ve onları ağızda sabit tutmaya mahsus pat ve tozlar dâhil); diş aralarını temizlemekte kullanılan iplikler (diş iplikleri), perakende satılacak hale getirilmiş bireysel kullanıma mahsus ambalajlarda olanlar" tarife pozisyonu da sayılmıştır.
Bu nedenle, firmanızın üreteceği diş ipli kürdanın KDV oranının tespit edilebilmesi için söz konusu eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarasının bilinmesi gerekmektedir. Bunun için, bu eşyaya ilişkin teknik bilgilerin yer aldığı kataloglarla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili Bölge Müdürlüğüne başvurularak tarife bilgi talebinde bulunulması gerekmektedir.
Diş ipli kürdan için bu şekilde alınan GTİP numarasının TGTC'nin "33.06" tarife pozisyonunda yer alması halinde, bu eşya % 8 oranında KDV'ye tabi tutulacaktır.
Ancak, adı geçen eşyanın TGTC'nin "33.06" tarife pozisyonundan farklı bir tarife pozisyonunda yer alması durumunda ise tespit ettirilecek bu GTİP numarasının Başkanlığımıza
iletilmesi halinde konu tekrar değerlendirilebilecektir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.