Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından satın alınacak taşınmazın harç ve damga vergisi istisnası.

Özelge: Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından satın alınacak taşınmazın 5362 sayılı Kanun'un 65 inci maddesi kapsamında harç ve damga vergisi istisnası hk.

Sayı: 18008620-155[ÖZG-2013-102]-48 Tarih:
29/05/2014

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı : 18008620-155[ÖZG-2013-102]-48
Konu : Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından satın

alınacak taşınmazın harç ve damga vergisi istisnası.

29/05/2014

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, Birliğinizin 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan mesleki bir kuruluş olduğu, Mersin İli, ... İlçesi, ... Köyü'nde bulunan ... ada, ... parsel numaralı ... m2 arsanın üzerine hizmet binası yaptırmak amacıyla Birliğiniz adına satın alınacağı belirtilerek, söz konusu taşınmaz alımının 5362 sayılı Kanun'un 65 inci maddesi kapsamında tapu harcı ve damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda özelge verilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 1 inci maddesinde, bu Kanun'a ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hüküm altına alınmıştır.

492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 57 nci maddesinde, tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanun'a bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu hükme bağlanmış olup, aynı Kanun'un 59 uncu maddesinin son fıkrasında, "Yukarıda yer alan istisnalara ilave olarak özel kanunlarda yer alan muafiyet ve istisnalara ilişkin hükümler saklıdır." hükmü yer almakta, 123 üncü maddesinde ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı belirtilmektedir.

Öte yandan, 5362 sayılı Kanun'un "Muafiyetler" başlıklı 65 inci maddesinde, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının, kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek ve amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere iktisap ettikleri ve edecekleri gayrimenkuller ile bu kuruluşların görevleri dolayısıyla elde ettikleri gelirlerin katma değer vergisi ve emlak vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu hususu düzenlenmiştir.

Buna göre, kuruluş amaçlarınızı gerçekleştirmek ve bu amaçlara uygun olarak kullanmak üzere iktisap edeceğiniz gayrimenkuller ile ilgili tapuda yapılacak tescil işlemi ve bu işlemle ilgili olarak düzenlenen kağıtlar nedeniyle tapu harcı ve damga vergisinden muaf tutulmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.