Fındık ve fındık mamullerine (kıyılmış fındık, kavrulmuş fındık, dilinmiş fındık, beyazlatılmış fındık, fındık-unu-vb.) uygulanması gereken katma değe

Özelge: Fındık ve fındık mamullerine (kıyılmış fındık,
kavrulmuş fındık, dilinmiş fındık, beyazlatılmış fındık,
fındık-unu-vb.) uygulanması gereken katma değer vergisi
oranları hakkında
Sayı: 
B.07.1.GİB.0.01.55/5528-2513 /103153
Tarih: 
20/11/2007
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
 
 
SAYI  : B.07.1.GİB.0.01.55/5528-2513 / 103153                                                 20.11.2007
KONU:
 
..............
...............................
 
İLGİ   : ..........2007 tarihli yazılarınız.
İlgide kayıtlı yazılarınızda, fındık ve fındık mamullerine (kıyılmış fındık, kavrulmuş fındık, dilinmiş
fındık, beyazlatılmış fındık, fındık-unu-vb.) uygulanması gereken katma değer vergisi oranları
hakkında tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.
Konuya ilişkin Başkanlık görüşümüz aşağıda açıklanmaktadır.
1- TGTC'nin 8. Faslında "Yenilen meyveler ve yenilen sert kabuklu meyveler; Turunçgillerin ve
kavunların ve karpuzların kabukları" tanımlanmıştır.
Kabuklu  ve  naturel  iç  fındıklar  bu  fasılın  "08.02  Diğer  kabuklu  meyvalar  taze  veya
kurutulmuş)(kabuğu  çıkarılmış  veya  soyulmuş  olsun  olmasın)"  tarife  pozisyonu  ile  ilgili
"0802.21.00.00.00 Kabuklu [fındıklar (Corylus spp.)], 0802.22.00.00.00 Kabuksuz (fındıklar)" GTİP
No'larında yer almakta olup, KDV oranları ile ilgili 2002/4480 sayılı Karar eki I ve II sayılı listelerde
düzenleme yapan 2007/12143 sayılı Kararın yürürlüğe girdiği 01.06.2007 tarihinden önce olduğu
gibi bu tarihten sonra da I sayılı listenin 1. sırasında yer alan  "..... fındık, ....." ibaresi kapsamında
ithal ve toptan teslimlerinde % 1, perakende teslimlerinde % 8 oranında KDV'ne tabi
bulunmaktadır.
2- TGTC'nin 20.08 tarife pozisyonunda "Tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan
meyvalar, sert kabuklu meyvalar ve yenilen diğer bitki parçaları (başka surette hazırlanmış veya
konserve edilmiş)(ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler veya alkol katılmış olsun olmasın)" 
tanımlanmıştır.Beyazlatılmış fındık, kavrulmuş fındık, kıyılmış ve dilinmiş fındık TGTC'nin 20.08 tarife pozisyonu
kapsamında bulunmaktadır.
Bunlardan;
Net muhtevası 1 kg.ı geçen ambalajlarda olanlar,
- 2008.19.19.00.11 Kıyılmış fındık (beyazlatılmış, kavrulmuş kabuksuz fındıktan mamul)
- 2008.19.19.00.12 Dilinmiş fındık (beyazlatılmış, kavrulmuş kabuksuz fındıktan mamul)
- 2008.19.19.00.13 Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık
- 2008.19.19.00.14 Kavrulmuş, kabuklu fındık (tuzlu ve tuzsuz)
- 2008.19.19.00.15 Yağda kavrulmuş tuzlu kabuksuz fındık
- 2008.19.19.00.16 Beyazlatılmış kabuksuz fındık
- 2008.19.19.00.17 Diğer kavrulmuş kabuksuz fındık
- 2008.19.19.00.18 Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık (çıkıntısı ayrılmamış)
- 2008.19.19.00.21 Beyazlatılmış ve kavrulmuş fındıkların çıkıntıları
- 2008.19.19.00.29 Diğer işlenmiş kabuksuz fındıklar
Net muhtevası 1 kg.ı geçmeyen ambalajlarda olanlar,
- 2008.19.95.00.11 Kıyılmış fındık (beyazlatılmış, kavrulmuş kabuksuz fındıktan mamul)
- 2008.19.95.00.12 Dilinmiş fındık (beyazlatılmış, kavrulmuş kabuksuz fındıktan mamul)
- 2008.19.95.00.13 Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık
- 2008.19.95.00.14 Kavrulmuş, kabuklu fındık (tuzlu ve tuzsuz)
- 2008.19.95.00.15 Yağda kavrulmuş tuzlu kabuksuz fındık
- 2008.19.95.00.16 Beyazlatılmış kabuksuz fındık
- 2008.19.95.00.17 Diğer kavrulmuş kabuksuz fındık
- 2008.19.95.00.18 Kavrulmuş, bütün haldeki kabuksuz fındık (çıkıntısı ayrılmamış)
- 2008.19.95.00.21 Beyazlatılmış ve kavrulmuş fındıkların çıkıntıları
- 2008.19.95.00.29 Diğer işlenmiş kabuksuz fındıklar
GTİP No'larında ismen sayılmıştır.
20.08 tarife pozisyonunda sayılan ve yukarıda işlenme şekillerine göre GTİP No'ları itibariyle
tanımlanan fındıkların katkı maddesi ihtiva etmeyenlerinin KDV oranları ile ilgili 2002/4480 sayılı
Karar eki I ve II sayılı listelerde düzenleme yapan 2007/12143 sayılı Kararın yürürlüğe girdiği
01.06.2007 tarihinden önce olduğu gibi bu tarihten sonra da I sayılı listenin 1. sırasında yer alan 
"..... fındık, ....." ibaresi kapsamında ithal ve toptan teslimlerinde % 1, perakende teslimlerinde % 8
oranında KDV'ne tabi bulunmaktadır.
Ancak 20.08 tarife pozisyonunda sayılan ve yukarıda GTİP No'ları belirtilen fındık ürünlerinin katkı
maddesi içerenlerin KDV oranları ile ilgili 2002/4480 sayılı Karar eki I ve II sayılı listelerde
düzenleme yapan 2007/12143 sayılı Kararın yürürlüğe girdiği 01.06.2007 tarihinden önce I ve II
sayılı listelerde bulunmadığından, genel oranda, 01.06.2007 tarihinden itibaren KDV oranları ile
ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 16. sırasında "20 no.lu fasılında yer alan mallar" sayıldığından
bu sıra kapsamında,
3- TGTC'nin 11.06 tarife pozisyonunda "07.13 Pozisyonuna giren kuru baklagillerin, 07.14
pozisyonuna giren sagunun ve köklerin veya yumruların un, ezme ve tozları; 8. fasıla giren
ürünlerin unu, ezmesi ve tozu" tanımlanmıştır.
Fındık unu ve fındık ezmesi 11.06  tarife pozisyonuna ait "1106.30.90.00.11 Fındık ezmesi",
"1106.30.90.00.13  Fındık  unu  (öğütülmüş  fındık)(naturel  kabuksuz  fındıktan  mamul)",
"1106.30.90.00.14 Fındık unu (öğütülmüş fındık)(beyazlatılmış kabuksuz fındıktan mamul)" GTİP
No'larında sayılmıştır.
11.06  tarife  pozisyonunda  yer  alan  fındık  unu  ve  ezmelerinin  katkı  maddesi  ihtiva
etmeyenlerinin 2002/4480 sayılı Karar eki I ve II sayılı listelerde düzenleme yapan 2007/12143sayılı Kararın yürürlüğe girdiği 01.06.2007 tarihinden önce olduğu gibi bu tarihten sonra da I sayılı
listenin 1. sırasında yer alan  "..... fındık, ....." ibaresi kapsamında ithal ve toptan teslimlerinde % 1,
perakende teslimlerinde % 8 oranında KDV'ne tabi bulunmaktadır.
Fındık unu ve ezmelerinin katkı maddesi ihtiva edenleri KDV oranları ile ilgili 2002/4480 sayılı
Karar eki I ve II sayılı listelerdeki eşyalar arasında yer almadığından genel oranda, bu Karar eki
listelerde düzenleme yapan 2007/12143 sayılı Kararın yürürlüğe girdiği 01.06.2007 tarihinden
itibaren ise KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 9. sırasında "11 no.lu fasılında yer
alan mallar" sayıldığından bu sıra kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Başkan a.