Hayvansal yağ ve sakatat teslimlerinde uygulanacak KDV oranı hk.

Özelge: Hayvansal yağ ve sakatat teslimlerinde uygulanacak
KDV oranı hk.
Sayı: 
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-2631
Tarih: 
17/08/2012
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
 
   
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV 28-2631 17/08/2012
Konu : Hayvansal yağ ve sakatat teslimlerinde uygulanacak  
KDV oranı
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın et ve etten mamul ürünlerin, gıda
ürünlerinin imalatı ve satışı faaliyeti ile iştigal ettiği belirtilerek sakatat ve hayvansal yağ
teslimlerinde uygulanması gereken KDV oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
            KDV oranlarının belirlendiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin
"A" bölümünün I/b sırasında "TGTC'nin 2 No'lu Faslında yer alan mallar" sayılmış, 28.11.2011
tarihinde yürürlüğe giren 14.11.2011 tarih ve 2011/2466 sayılı Karar ile 2 No'lu Fasılda yer alan
mallar bu sıradan çıkarılarak, I sayılı listenin 3 üncü sırasına eklenmiştir.
            Buna göre;
            1 - TGTC'nin 2 nci Faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 nci Fasıl
kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların
etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının;
kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş,
saklanmak veya muhafaza edilme üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş,
tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde
baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri de yer almaktadır.
            TGTC'nin 2 No'lu Faslına ait 02.06 tarife pozisyonunda ise "Sığır, domuz, koyun, keçi, at,
eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş)" ismen
tanımlanmıştır. İnsan gıdası olarak kullanılan sakatatlar; başlar ve bunların kesilmiş parçaları
(kulaklar dahil), ayaklar, kuyruklar, kalpler, diller, etin parçalara ayrılmasında ortaya çıkan kalın
veya ince artıklar-kırpıntılar, anliyon zarı, gırtlak, timus bezleri, karaciğer, böbrek, akciğer, beyin,
pankreas, dalak, omurilik, yumurtalık olarak sayılabilir.
            Bu nedenle, 28.11.2011 tarihinden itibaren, yukarıda sayılan sakatatlar da etlerde olduğu
gibi KDV oranları ile ilgili I sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında olup, toptan teslimleri %1,
perakende teslimleri %8 oranında KDV'ye  tabi bulunmaktadır.
         Öte yandan, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün 3 üncü sırasında TGTC'nin
0504.00 "Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar
hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutuşmuş veya tütsülenmiş)"
tarife alt pozisyonu sayılmış olup, bu kapsamdaki şirden, bağırsaklar, mide (işkembe), mesane 2 nci
Fasıl kapsamında yer almadığından, toptan ve perakende teslimleri %8 oranında KDV'ye tabi
bulunmaktadır.
            2 - KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A" bölümünün, 11. sırasında "TGTC'nin 15 No'lufaslında yer alan yağlardan, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların
üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar" sayılmıştır.
            TGTC'nin 15 inci Faslı "Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma
ürünleri, hazır yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumları kapsamaktadır.
            Bu faslın 15.01 tarife pozisyonunda, kümes hayvanlarının değişik işlemlerle elde edilen
yağları ile kemik yağı ve atıklarından elde edilen yağları", 15.02 tarife pozisyonunda "sığır, koyun
ve keçelerin iç organları ile kaslarını çevreleyen yağları (taze, soğutulmuş, dondurulmuş),
tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, dumanlanmış veya eritilmiş don yağ şeklinde olanları,
kemik yağı ve sığır, koyun veya keçi atıklarından elde edilen yağları" tanımlamıştır.
            Bu çerçevede;
            - Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinden ve kemikten sıyrılmış yağların (kuyrukyağı,
kavram yağı, böbrek yağı ve iç yağları, don yağ (çöz yağı) ),
           - Büyük ve küçükbaş hayvanların kemik, boynuz kemik posası, iç yağ ve etlerinin yüksek
ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,
           - Kümes hayvanlarının tüy, ayak, iç organ, kemik, kelle, yumurta kabuklarının kalite
standardı dışında kalmış piliçlerin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,
             insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "A"
bölümünün 11 inci sırasında sayılan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi
%8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.
            Yukarıda sayılan bu yağların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayanlarının toptan
ve perakende teslimi ise genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.
             Bilgi edinilmesini rica ederim.