İl Özel İdaresinin bütün mal ve malzeme alımları ile hak ediş ödemeleri genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi olup, İl Özel İdaresi a

Özelge: İl Özel İdaresinin bütün mal ve malzeme alımları ile hak ediş ödemeleri genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi olup, İl Özel İdaresi araçlarının teknik muayene işlemleri sırasında harçtan muaf tutulmaları mümkün değildir.

Sayı: B.07.1.GİB.0.54/5419- 171 Tarih:
12/06/2006

SAYI : B.07.1.GİB.0.54/5419- 171 KONU:

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı

............. İL ÖZEL İDARESİ Valilik Bürosu

İLGİ: 12.04.2006 tarih ve Mali İşler/393-2759 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınızda İl Özel İdaresi'nin mal ve malzeme alımları ile hak ediş ödemelerinde KDV muafiyeti bulunup bulunmadığı ayrıca araç ve iş makinelerinin vize ve ruhsat işlemlerinin harçtan muaf olup olmadığına ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 8/1-a maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanlar, katma değer vergisinin mükellefi olduğu; 19 uncu maddesinde de, diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu, katma değer vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği belirtilmiş, ancak uluslararası anlaşma hükümlerinin saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, diğer kanunlarda yer alan her türlü vergi, resim ve harçtan muaf veya istisna yönündeki bir hükmün Katma Değer Vergisi Kanunu bakımından bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesinde, "Özel Kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmaz...." hükmü yer almaktadır.

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 8 inci maddesinde, il Özel İdaresinin kamu hizmetine ayrılan

veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ile bunların inşa ve kullanımları her türlü vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarından muaf olduğu hüküm altına alınmıştır. Ancak söz konusu kanunda il özel idaresi adına kayıtlı araçlar ile ilgili yapılacak işlemlerin harçtan muaf olacağına ilişkin herhangi bir hükme yer verilmemiştir.

Bu nedenle, İl Özel İdaresinin bütün mal ve malzeme alımları ile hak ediş ödemeleri genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi olup, İl Özel İdaresi araçlarının teknik muayene işlemleri sırasında harçtan muaf tutulmaları mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Başkan a.