İşlenmiş etlerde uygulanması gereken KDV oranı hk.

Özelge: İşlenmiş etlerde uygulanması gereken KDV oranı
hk.
Sayı: 
B.07.1.GİB.4.99.16.02-KDV-28-126
Tarih: 
30/05/2012
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü
 
   
Sayı : B.07.1.GİB.4.99.16.02-KDV-28-126 30/05/2012
Konu : İşlenmiş etlerde uygulanması gereken KDV oranı  
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, çiğ etten yapılan katkı maddeli et ve tavuk dönerin, pişmiş
etten yapılan katkı maddeli et ve tavuk dönerin, kırmızı ve beyaz etten yapılan marineli etlerin
teslimi, piliç etinin işlenmesiyle oluşan etler ile büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen un ve
yağların tesliminde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranına ilişkin görüş talep
edilmektedir.
KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek
faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.
KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak
yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile Kararnameye ekli (I) sayılı
listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8,
listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.
            2011/2466 sayılı BKK ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) 2 no.lu faslında yer alan
mallar 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırasına dahil edilmiştir. Buna göre,
28/11/2011 tarihinden itibaren büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinin
toptan teslimi %1, perakende teslimi ise %8 oranında KDV ye tabi tutulacaktır.
              1- TGTC nin 2 no.lu faslında "Etler ve yenilen sakatat" tanımlanmıştır. 2 no.lu fasıl
kapsamında büyük ve küçükbaş hayvanların etleri ve sakatatı dahil olmak üzere tüm hayvanların
etleri ve sakatatı (mide, işkembe, şirden, bağırsaklar, mesane hariç) ile kümes hayvanlarının;
kemikli, kemiksiz, yağlı, yağsız çiğ et ve sakatatı, doğranmış veya kıyma haline getirilmiş,
saklanmak veya muhafaza edilmek üzere; soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş,
tütsülenmiş, enzimlerle (paparin gibi) yumuşatılmış, ürünün karakterini değiştirmeyecek şekilde
baharat ilave edilmiş, pişmeyecek şekilde haşlanmış etleri  yer almaktadır.
            Buna göre, TGTC nin 2 no.lu faslı kapsamında değerlendirilen taze veya dondurulmuş;
- etler (kıyma dahil)
- büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinden, yaprak halinde veya diğer
şekillerde (kıyma), ürünün karekterini ve taze etin iç yapısını değiştirmeyecek şekilde yumuşatılan
ve baharat ilave edilerek hazırlanan çiğ döner (eti) (etin karakteristik özelliklerinin yok olmasına
ve iç hücre yapısının değişmesine neden olacak derecede işlemden geçirilenler TGTC nin 16 no.lu
faslında yer alır)
- büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinden, ürünün karakterini ve taze etin
iç yapısını değiştirmeyecek şekilde yumuşatılan ve baharat ilave edilerek hazırlanan marin et,(etinkarakteristik özelliklerinin yok olmasına ve iç hücre yapısının değişmesine neden olacak derecede
işlemden geçirilenler TGTC nin 16 no.lu faslında yer alır)
2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırası kapsamında değerlendirilerek 28/11/2011
tarihinden itibaren toptan tesliminde %1, perakende tesliminde %8 oranında KDV uygulanacaktır.
2- 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/12) nci sırasında "TGTC nin 16 no.lu faslında yer
alan mallar" sayılmıştır.
            TGTC nin 16 no.lu faslında, "Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar veya diğer su
omurgasızlarının müstahzarları" tanımlanmıştır. Bu fasılda ağırlık itibariyle %20'den fazla sosis, et,
sakatat, kan, balık veya kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları veya bunların
herhangi bir bileşimini içeren gıda müstahzarları yer almaktadır. Bu müstahzarlar arasında et ve
sakatatın, kan, balık, kabuklu hayvanların, yumuşakçaların, veya diğer su omurgasızlarının;
pişirilmiş veya pişirilmemiş sucuk, sosis ve benzeri müstahzarları, suda kaynatılmış, su buharında
haşlanmış, kızartılmış, fırınlanmış, kavrulmuş ya da başka şekilde pişirilmiş olanları, hülasaları,
suları, salamura ve konserve edilmişleri, havyar veya havyar ikameleri gibi balık yumurtasından
hazırlananları, katkı maddeleri ile (ekmek kırıntısı, hamur, mantar, baharat, tuz ile birlikte)
hazırlananları, kabuklu hayvanların kabuklarından ayrılarak buhar ya da suda pişirilmiş olanları
sayılabilir. Bunlar TGTC'nin 2 no.lu faslındaki işlemlerden daha ileri derecede işlem görürler.
Buna göre, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinden ürünün karakterini ve
taze etin iç yapısını değiştirecek şekilde hazırlanan veya pişirilen ürünler, TGTC nin 16 no.lu faslı
kapsamında değerlendirilmekte olup 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/12) nci
sırasında yer alan bu ürünlerin toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV ye tabi
bulunmaktadır.
3- 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (A/11) inci sırasında "TGTC nin 15 no.lu faslında yer
alan yağlardan, insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde
kullanılmaya elverişli olan ham yağlar" sayılmıştır.
            TGTC nin 15 no.lu faslı "Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bunların parçalanma
ürünleri, hazır yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumları" kapsamaktadır.
Bu faslın 15.01 tarife pozisyonunda, "kümes hayvanlarının değişik işlemlerle elde edilen yağları ile
kemik yağı ve atıklarından elde edilen yağları", 15.02 tarife pozisyonunda "sığır, koyun ve keçilerin
iç organları ile kaslarını çevreleyen yağları (taze, soğutulmuş, dondurulmuş), tuzlanmış, salamura
edilmiş, kurutulmuş, dumanlanmış veya eritilmiş don yağ şeklinde olanları, kemik yağı ve sığır,
koyun veya keçi atıklarından elde edilen yağları" tanımlanmıştır.
 Buna göre;
a) - Büyük ve küçükbaş hayvanların etlerinden ve kemikten sıyrılmış yağlarının (kuyruk yağı,
kavram yağı, böbrek yağı ve iç yağları),
 - Büyük ve küçükbaş hayvanların kemik, boynuz kemik posası, iç yağ ve etlerinin, yüksek ısıda
pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,
- Kümes hayvanlarının tüy, ayak, iç organ, kemik, kelle, yumurta kabuklarının kalite standardı
dışında kalmış piliçlerin yüksek ısıda pişirilmesi sonucu elde edilen yağın,
 insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanları, 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin
(A/11) inci sırasında  yer alan yağlar kapsamında olduğundan, toptan ve perakende teslimi %8
oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
 b) Yukarıda sayılan bu yağların insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayanlarının toptan ve
perakende teslimi genel oranda (%18) KDV ye tabi bulunmaktadır.4- 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin (B/23) üncü  sırasında; küspe "(18/12/2007 tarihli ve
2007/13007 sayılı Kararnamenin eki İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş TGTC'nin 2303.10
pozisyonunda yer alan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 pozisyonunda
yer alan biracılık ve damıtık içki sanayiinin posa ve artıkları hariç)", tam yağlı soya (fullfat), kepek,
razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma
yemler, (kedi-köpek mamaları hariç) saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot,
yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan
yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir
bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil) sayılmıştır.
             TGTC nin 23 no.lu faslı "Gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri; hayvanlar için hazırlanmış
kaba yemler" i kapsamaktadır.
Buna göre, büyük ve küçükbaş hayvanların kemik, boynuz, kemik posası, iç yağ ve etlerinden elde
edilen unlar ile kümes hayvanlarının tüy, ayak, iç organ, kemik, kelle, yumurta kabuklarından, elde
edilen unlar ve kalite standardı dışında kalmış piliçlerden elde edilen unların,2007/13033 sayılı BKK
eki (II) sayılı listenin (B/23) üncü sırası kapsamında değerlendirilerek, toptan ve perakende teslimi
%8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
.