Mısır,arpa,yulaf,çavdar,soya ve kuru bakla ezmelerinin (flakelerin) hayvan yemi olarak toptan satılmasında uygulanacak kdv oranı hk.

Özelge: Mısır,arpa,yulaf,çavdar,soya ve kuru bakla
ezmelerinin (flakelerin) hayvan yemi olarak toptan
satılmasında uygulanacak kdv oranı hk.
Sayı: 
B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-51-88
Tarih: 
09/08/2012
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü
 
   
Sayı : B.07.1.GİB.4.45.15.01-KDV-53-51-88 09/08/2012
Konu : Mısır,arpa,yulaf,çavdar,soya ve kuru bakla ezmelerinin  
(flakelerin) hayvan yemi olarak toptan satılmasında
uygulanacak kdv oranı hk.
 
            İlgi özelge talep formunda, fabrikanızca alınan dane mısır, arpa, yulaf, çavdar, soya ve kuru
baklanın içerisine hiçbir katkı maddesi kullanılmadan buhar verilerek ezilmesiyle elde edilen mısır,
arpa, yulaf, çavdar, soya ve kuru bakla ezmelerinin (Flake'lerinin) hayvan yemi olarak toptan
satılmasında uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.
            KDV Kanununun; 1/1 maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek
faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesinde her türlü mal ve hizmet
ithalatının KDV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli I sayılı listede yer alan teslim
ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer
almayan mal ve hizmetler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
            - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında "Buğday, arpa,
mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek,
patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar (arılar dahil)"
ibaresi yer almaktadır.
            Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin 10 uncu faslında "Hububat" tanımlanmıştır. Bu fasıla
ait tarife pozisyonlarından mısır 10.05, arpa 10.03, yulaf 10.04, çavdar 10.02 de sayılmıştır.
            10 uncu fasıldaki söz konusu hububat taneleri başak veya demet içlerinde bulunsun
bulunmasın ya da olgunlaşmadan önce biçilen ve kapçıklı halde bulunan hububattan elde edilen
taneler şeklinde de olsa adi taneler ile birlikte sınıflandırılmaktadır (Tatlı mısır hariç). Bunların
sebze olarak kullanılmaya uygun olsun, olmasın taze şekilde olanları da bu fasılda yer almaktadır.
             Yukarıda sayılan nitelikte mısır, arpa, yulaf, çavdar, 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli I
sayılı listenin 3 üncü sırasında değerlendirilerek, toptan teslimleri %1, perakende teslimleri %8
oranında KDV'ne tabi bulunmaktadır.
             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 9 uncu sırasında
TGTC'nin 11 inci Faslında yer alan mallar sayılmıştır. Mısır, arpa, yulaf ve çavdarın kabuğu
çıkarılmış olsun olmasın bütün halindeki tanelerin, iri parçalar halindeki ufalanmış tanelerin,
kabuğu çıkarılmış veya tamamen veya kısmen perikarpı çıkartılmak üzere diğer şekillerde işleme
tabi tutulan tanelerin ezilmesi veya yassı hale getirilmesiyle elde edilen yassılaştırılmış veya flokanhalindeki taneleri TGTC'nin 11 inci faslına ait 11.04 tarife pozisyonu kapsamındaki GTİP
numaralarında tanımlanmıştır. Flake işlemi ile mısır, arpa ve buğday gibi tahıllar, sindirilebilirliği
artırmak amacıyla özel bir teknolojiyle yüksek sıcaklıkta buhara tabi tutulduktan sonra,
kurutulmakta veya kavrulmaktadır. Bunların söz konusu 9 uncu sırada sayılan 11 no.lu fasıl
kapsamındaki eşyalar arasında değerlendirilerek, kullanım yerine bakılmaksızın (hayvan yemi
olarak kullanılabilir mahiyette olanlar dahil) toptan ve perakende teslimi %8 oranında KDV'ye tabi
bulunmaktadır.
             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 15 inci sırasında
TGTC'nin 19 uncu faslında yer alan mallar sayılmıştır. TGTC'nin 19 no.lu faslında, "Hububat, un,
nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri" tanımlanmış olup, bu fasıl genellikle gıda için
kullanılan birçok müstahzarları kapsar. Bunlar ya doğrudan fasıl 10 daki hububattan, fasıl 11'deki
ürünlerden ya da diğer fasıllarda yer alan bitkisel menşeli gıda unu, ezme veya tozlardan (hububat
unu ve ezmesi, nişasta, meyve ve sebze unu, ezme veya tozu vs.) veya 04.01 ila 04.04
pozisyonlarındaki maddelerden yapılırlar.
            Bu faslın 19.04 tarife pozisyonunda "Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya
kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (mısır gevreği-corn flakes gibi); tarifenin başka
yerinde belirtilmeyen veya yer almayan ön pişirme yapılmış veya başka surette hazırlanmış dane
(mısır hariç) veya flokanlarından halindeki hububat veya diğer şekilde işlenmiş daneler (un,
hububatın kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve kaba un hariç)" tanımlanmıştır.
            Bu kapsamda önceden pişirilmiş veya başka şekilde hazırlanmış dane halindeki hububat
(mısır hariç) ile hububat (mısır, buğday, pirinç, arpa vb.) veya hububat ürünlerinin kabartılması
veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri, kavrulmuş, kavrulmamış ve kabartılmış
hububat flokanlarından, veya bunların karışımlarından elde edilen (tuz, şeker, meyve, kakao, şeker
gibi maddeleri içerebilirler) hazır gıdalar yer almaktadır.
            Dolayısıyla mısır, arpa, yulaf ve çavdarın 11 inci fasıldaki işlemlerden daha ileri derecede
işlenmiş dane veya flokanlarının da 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A)
bölümünün 15 inci sırasında sayılan 19 uncu fasıl kapsamında değerlendirilerek, toptan veya
perakende teslimlerinin %8 oranında KDV'ne tabi tutulması gerekmektedir.
             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 5 inci sırasında "7
No'lu fasılda yer alan mallar" ibaresi yer almaktadır.
            TGTC'nin 7 nci faslında "yenilen sebzeler ve bazı kök ve yumrular" tanımlanmıştır. Bu fasıl
kapsamındaki "kuru baklagiller kabuksuz, taneleri ikiye ayrılmış, tane kabukları çıkarılmış veya
çıkarılmamıştır." Bu faslın 0713.50 tarife alt açılımına ait GTİP numaralarında kuru baklalar
tohumluk veya diğer şekillerde olmalarına göre ismen sayılmıştır. Bu kapsamdaki kuru baklalar
tohumluk veya başka amaçlara yönelik insan gıdası veya hayvan yemi olarak kullanılan cinsten
kurutulmuş, kabuğu çıkarılmış, enzim faaliyetini durdurmak ve nemin bir kısmını uçurmak suretiyle
orta dereceli ısıya tabi tutulmuş olabilirler.
            Dolayısıyla gerek insan gıdası olarak, gerekse hayvan yemi olarak kullanılan mahiyette olan
kuru bakla ezmeleri 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin A) bölümünün 5 inci
sırasında olup, toptan ve perakende teslimi, %8 oranında KDV'ye tabi bulunmaktadır.
             - 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında, "...çeltik, soya...
kuru fasulye..." ibaresi yer almıştır. TGTC'nin 12 inci faslına ait 12.01 tarife pozisyonunda "Soya
fasulyesi (kırılmış olsun olmasın) ismen tanımlanmıştır. Bunlar bütün kırılmış, ezilmiş, soyulmuş
veya kabukları alınmış, daha iyi muhafazasını sağlamak ve acılığını gidermek amacıyla ısıl işlemine
tabi tutulmuş da olabilmektedirler. Soya fasulyesinin ezilmiş (flakelerinin) 2007/13033 sayılı
Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 3 üncü sırasında değerlendirilerek, kullanım yerine
bakılmaksızın toptan tesliminin %1 perakende tesliminin %8 oranında KDV'ye tabi tutulması
gerekmektedir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.