MTV Tahakkuku Hk.

Özelge: Noter satış senedine istinaden motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilip edilmeyeceği hususunda hk.

Sayı: B.07.4.DEF.0.53.10.00-MTV-48-7 Tarih:
05/03/2012

T.C.
RİZE VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı : B.07.4.DEF.0.53.10.00-MTV-48-7 Konu : MTV Tahakkuku Hk.

05/03/2012

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; 28/5/2008 tarihinde noter satış senediyle satın aldığınız ... plaka numaralı taşıtın trafik tescil kaydına 15/5/2008 tarihinde ... İcra Müdürlüğünce konulan yakalamalı haciz şerhi nedeniyle, bahse konu taşıtı adınıza kayıt ve tescil ettiremediğinizi belirterek, söz konusu taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin kimin adına olacağı hususunda Defterdarlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 20 nci maddesinin 5942 sayılı Kanunla değişmeden önceki (d) bendinde;

"Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.

Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.

(...)" hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, 2/5/2008 tarih ve 26864 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "2. 25/5/1997 Tarihinden Sonra Noter Satış Senedi İle Satışı Yapılan Taşıtlara İlişkin İşlemler" başlıklı bölümünde, "Noterler tarafından ilgili vergi dairelerine gönderilen noter satış senedinde yer alan, alıcının iş veya ikametgah adresine bakılmaksızın taşıtın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydının bulunduğu vergi dairesi tarafından noter satış senedinin düzenlendiği tarih esas alınarak aynı plaka numarasından alıcının motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti başlatılacak, satıcının mükellefiyetine son verilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

Bununla birlikte, 4721 sayılı Medeni Kanunun 763 üncü maddesinde, "Taşınır mülkiyetinin nakli için zilyetliğin devri gerekir.

Bir taşınırın zilyetliğini iyiniyetle ve malik olmak üzere devralan kimse, devredenin mülkiyeti devir yetkisi olmasa bile, zilyetlik hükümlerine göre kazanmanın korunduğu hâllerde o şeyin maliki olur." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümlere göre, devreden ile iktisap eden şahsın bu hususta anlaşmaları sonucu, tescil belgesi

esas alınarak noterlerce yapılan satış ve devir üzerine, taşıtın zilyetliği taşıtı iktisap edene geçmekte ve taşıt zilyedi onun maliki sayılmaktadır.

Bu itibarla, 28/5/2008 tarihli noter satış senedine istinaden ... plaka numaralı taşıtın mülkiyeti tarafınıza geçtiğinden, söz konusu taşıttan dolayı adınıza motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(
**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise

bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.