Özelge: Demiryolu taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmanın bu taşımaya ilişkin olarak vagon alımı dolayısıyla katma değer vergisinden istisna olup o

Özelge: Demiryolu taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmanın bu taşımaya ilişkin olarak vagon alımı dolayısıyla katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hakkında.

Sayı: B.07.l.GİB.0.54/5413-1496 Tarih:
17/06/2009

Sayı : B.07.l.GİB.0.54/5413- Konu:

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı

............................ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA (................ ve ........... Grup Müdürlüğü)

Başkanlığınız mükelleflerinden .............Hazır Beton İmalatı Akaryakıt Nakl. Gıda İnş. Maden San. ve Tic. A.Ş.'den alınan ........... tarihli bir örneği ilişik dilekçede; firmalarının demiryolu taşımacılığı faaliyetinde bulunacağı ve bu taşımaya ilişkin olarak vagon alacağını belirterek bu alımların katma değer vergisinden istisna olup olmadığı sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/a maddesinde; faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetlerin KDV'den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Konuya ilişkin olarak 48 ve 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde açıklama yapılmıştır.

Buna göre, faaliyetleri sözü edilen araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere;

-bu araçların teslimi,
-bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, bakım ve onarım hizmetleri, -bu araçların imal ve inşası ile ilgili teslim ve hizmetler,
KDV'ye tabi tutulmayacaktır.

Öte yandan, söz konusu araçları istisna kapsamında teslim almak isteyenler vergi dairesine başvurmak suretiyle işlemin istisna kapsamına girdiğine dair bir yazı alarak teslimi yapanlara noter onaylı bir örneğini vereceklerdir.

Araçları kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek amaçlı faaliyetlere yeni başlayacak mükelleflere

belge verilirken; bu faaliyetlerin iştigal konuları arasında gösterilip gösterilmediği, bu faaliyetlerin gerektirdiği organizasyonun kurulup kurulmadığı ve yetkili mercilere yazılı olarak başvurulup başvurulmadığı gibi hususlar göz önünde tutulacaktır.

Vagon, KDV Kanununun 13/a maddesinde sayılan taşıma araçları arasında yer almaktadır. Bu nedenle, mükellefin durumunun yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde değerlendirilmesi sonucunda istisna belgesi verilmesinin uygun görülmesi halinde, kendisine yapılacak vagon teslimlerinde istisna kapsamında işlem yapılması mümkün olabilecektir.

Bilgi edinilmesi ile durumun dilekçesine cevaben mükellefe de duyurulmasını rica ederim.