Özelge: şirketin ihracatçı firma olması nedeniyle makine ve tesislerine sigorta yaptırması işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası

Özelge: şirketin ihracatçı firma olması nedeniyle makine ve tesislerine sigorta yaptırması işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnasından faydalanıp faydalanılmayacağı hakkında…

Sayı: B.07.1.GİB.0.01.56/5601-149-4-79553 Tarih:
21/08/2009

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı

Sayı : B.07.1.GİB.0.01.56/5601-149-4 Konu:

İlgi: ........................ sayılı yazınız.

............................

İlgide kayıtlı yazınız ve eki .............. mükelleflerinden .............. hitaben verilen 01.06.2009 tarihli ve 037/D7-2009 sayılı dilekçenin incelenmesinden, adı geçen şirketin ihracatçı firma olması nedeniyle makine ve tesislerine sigorta yaptırması işlemlerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnasından faydalanıp faydalanılmayacağı konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

İhracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası, Bakanlar Kurulunca yayımlanan İhracatı Teşvik Kararları ve bu Kararlara istinaden Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan Tebliğlere göre uygulanmaktadır.

99/13812 sayılı Karar ve bu Karara istinaden çıkarılan 2008/6 sayılı İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesine göre, ihracatla ilgili işlem yapan bankaların (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dahil), faktoring şirketlerinin, sigorta şirketlerinin, noterlerin ve diğer kuruluşların ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerle ilgili olarak yapmış oldukları bütün hizmet ve muameleler (Türk Eximbankın ihracat kredi sigortası/garantisi ile ilgili işlemler dahil) dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar ve kambiyo işlemlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

21.08.2009

79553

Bu hükme göre, teşvik mevzuatı çerçevesinde sigorta şirketlerinin ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerle ilgili olarak yapmış oldukları bütün hizmet ve muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna edilmektedir. Ancak, ihracatla ilgili işlem yapan sigorta şirketlerinin doğrudan ihracatla ilgili tüm işlemlerinin (ihraç edilen eşya ile ilgili olarak tanzim edilecek sigorta poliçeleri de dahil olmak üzere) vergi, resim ve harçlardan istisna tutulması ve dolayısıyla söz konusu istisnadan yararlanılabilmesi için sigorta konusu işlemin doğrudan ihracatla ilgili olması gerekmektedir.

Buna göre, ihracatçı firmaların makine ve tesislerine sigorta yaptırılması işlemi doğrudan ihracatla ilgili bir işlem olmadığından, 2008/6 sayılı İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğin 4 üncü maddesi çerçevesinde, ........... tarafından makine ve tesislere sigorta yaptırılması işlemlerine banka ve sigorta muameleleri vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

Bakan a.