Özelge: Vergi daireleri başkanlıklarının yetki alanlarının neler olduğu hakkında.
Özelge: Vergi daireleri başkanlıklarının yetki alanlarının neler olduğu hakkında.
Sayı: B.07.0.GEL.0.30/3053-413-393/32643 Tarih:
17/09/1998
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI : B.07.0.GEL.0.30/3053-413-393/32643 KONU :
..................... VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Usul Gelir Müdürlüğüne)
İLGİ : a) ..................... gün ve ..................... sayılı yazınız.
b) ..................... gün ve ..................... sayılı yazımız.
c)..................... gün ve ..................... sayılı yazınız.
İlgi (a) da kayıtlı yazınız üzerine ilgi (b) de kayıtlı yazımızla ve 413. maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, Vergi Dairesi Başkanlıklarının kendi dairelerinin yetki alanı ve iştigal konusu ile sınırlı olmak üzere bilgi vermeleri uygun görülmüştü.
Bu kez ilgi (c) de kayıtlı yazınızla konuya ilişkin olarak tereddüte düşülen hususlarla ilgili gerekli açıklamalar aşağıda yapılmıştır.
a- Vergi dairesi başkanlıkları yalnızca dairelerine kayıtlı mükelleflerin kendileri ile ilgili müşahhas bir olay hakkında isteyecekleri bilgileri vereceklerdir.
b- Mükelleflere; kanunlar, genel tebliğler, iç genelgeler, genel yazılar ve Bakanlık görüşleri doğrultusunda verilecek bilgilerin bir örneği mükellef dilekçesi ile birlikte bağlı olunan Defterdarlığa gönderilecektir.
c- Vergi dairesi başkanlıkları tarafından çözümlenemeyen mükellef müracaatları konuyla ilgili görüşleri de belirtilmek suretiyle belgelerle birlikte Defterdarlıklara intikal ettirilecektir.
d- Vergi dairesi başkanlıklarınca verilen cevap mükellefçe yetersiz bulunursa tekrar başkanlığa müracaat ederek defterdarlıktan görüş alınmasını isteyebilecektir. Başkanlık bu istek dilekçesini ve konuya ilişkin olarak verdiği cevap yazısı ile eklerini defterdarlığa gönderecektir.
e- Gerek başkanlıklarca çözümlenemeyen müracaatlar, gerekse verilen cevapların yetersiz bulunması nedeniyle mükellefçe defterdarlıktan görüş alınmasının istenilmesi üzerine defterdarlık başkanlık aracılığı ile mükellefe cevap verecektir.
Bilgi edinilmesini ve gereğinin bu açıklamalar doğrultusunda yerine getirilmesini rica ederim.
Bakan a.