Özürlülere yönelik eğitimleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programları tesliminde uygulanaca
Özelge: Özürlülere yönelik eğitimleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programı teslimlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu hk.
Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17.4-377 Tarih:
28/09/2010
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17.4-377
Konu : Özürlülere yönelik eğitimleri ve günlük yaşamları için özel
olarak üretilmiş her türlü araç gereç ve özel bilgisayar programları tesliminde uygulanacak KDV oranı
28/09/2010
İlgide kayıtlı özelge talep formunuza ekli listede yer alan eşyaların yurt içi teslimleri ile ithalinin KDV Kanununun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.
KDV oranları KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise % 18 olarak tespit edilmiştir.
Aynı Kanununun 17/4-s maddesine göre, özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş araç - gereç ve bilgisayar programlarının teslimleri KDV den istisna edilmiştir. Bu kapsamda teslimi istisna olan araç - gereçlerin, özel olarak özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarına ilişkin üretilmiş olması gerekmekte olup, özürlüler için özel olarak üretilmeyen araç - gereçlerin özürlülere teslimi bu kapsamda değerlendirilmemektedir.
Bu çerçevede, özürlülerin eğitimleri, meslekleri ve günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş olan özelge talep formunuz ekinde alınan listede yer alan eşyaların yurt içi teslimleri ile ithali KDV Kanununun 17/4-s maddesi kapsamında KDV den istisnadır.
Ayrıca, söz konusu eşyaların ithalinde Gümrük Müsteşarlığı'nca, BİLGE Sisteminde 3065 sayılı KDV Kanununun "KD17S" muafiyet kodu GTİP No sınırlaması olmaksızın kullanılabilmekte, ancak muafiyet kodu kullanıldığında muayene memuruna, eşyanın 17/4-s bendi kapsamında olup olmadığına ilişkin gerekli kontrollerin yapılması yönünde uyarı mesajı çerçevesinde işlem yapılmaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Vergi Dairesi Başkanı a. Grup Müdürü
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.