Sirküler - 2020 - 40 - Sahte Belge Düzenleyenlere İlişkin 520 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Tarih

:

07.10.2020

Sayı   

2020 / 40

Konu

:

Sahte Belge Düzenleyenlere İlişkin 520 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

 

07.10.2020 tarihli ve 31267 sayılı Resmi Gazetede, sahte belge düzenleyenlerle etkin mücadele etmek amacıyla bu kapsamdaki mükelleflerin kayıtlarının resen terkin edilmesini ayrıca vergi incelemesinin yapılmasının sağlanmasını, yeniden mükellefiyet tesisinde teminat talep edilmesini vd. hususları içeren 520 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği yayımlandı. İlgili Genel Tebliğin özetine aşağıda yer verilmiştir.

  1. Mükellefiyet Kaydı Re’sen Terkin Edilecekler

Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili birimlerinin re’sen ya da ihbar, şikâyet, diğer kurum ve kuruluşlar veya Başkanlık birimleri tarafından yapılan bildirimler üzerine yapacağı analiz ve değerlendirme çalışmaları neticesinde sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilen mükelleflere ilişkin bilgiler, VUK 160/A madde kapsamında mükellefiyet terkin işlemlerine başlanılması amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ilgili vergi dairesi başkanlığına/defterdarlığa/vergi dairesi müdürlüğüne aktarılır ve söz konusu mükellefler vergi incelemesine sevk edilecektir. Sonrasında mükellefin bilinen iş yeri adresinde yoklama yapılacaktır. Yoklamada; bilinen iş yeri adresinde faal olunup olunmadığı, cari dönem ve tespitin ilgili olduğu dönem itibarıyla faaliyetin bulunup bulunmadığı, üretim ve/veya ticaret/faaliyet kapasitesi, depo, tesis, taşıt, makine, teçhizat, demirbaş vb. varlığı, emtia mevcudu, çalışan sayısı gibi mükellefin hakikatte faaliyette bulunduğunu veya bulunmadığını ispatlamaya ilişkin hususlar tespit edilecektir.

Yapılan tespitler üzerine karar vermek üzere; vergi dairelerinde, vergi dairesi müdürünün başkanlığında, vergi dairesi müdürü tarafından görevlendirilen, başkan dâhil toplam 3 kişiden oluşan komisyon oluşturulacaktır. Bakanlık ilgili birimleri tarafından yapılan analiz ve değerlendirme sonuçları ile yoklama neticesinde tespit edilen hususlar, vergi dairesi nezdinde oluşturulan bu komisyon tarafından değerlendirilecektir.

Komisyon tarafından yapılan değerlendirme neticesinde, mükellefin sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğuna ve mükellefiyetin mezkûr madde kapsamında terkin edilmesi gerektiğine kanaat getirilmesi hâlinde komisyon görüşü bir tutanağa bağlanır ve ilgisine göre vergi dairesi başkanı veya defterdar onayına sunulacaktır. Vergi dairesi başkanının/defterdarın onayını müteakiben, onay tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı re’sen terkin edilecek ve bu durum mükellefe tebliğ edilecektir.

  1. Terkin Edilen Mükellefiyet Kaydının Yeniden Tesisinin Talep Edilmesi

Mükellefiyet kaydı re’sen terkin edilenlerin talebi üzerine mükellefiyet kaydı, aşağıda yer alan şartların haiz olunması kaydıyla, terkin tarihi itibarıyla yeniden tesis edilir. Mükellefiyet kaydının yeniden tesisi için, en geç mükellefiyet kaydının re’sen terkin edildiğine ilişkin bilgilendirme yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde;

- Bağlı olunan vergi dairesine başvuruda bulunulması,

- 213 sayılı Kanunun 153/A-1 maddesinde yer alan, mükellefiyetin terkin edildiği yıl için geçerli asgari teminat tutarından az olmamak üzere, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu dönemlerde düzenlenen belgelerde yer alan toplam tutarın %10’u tutarında teminat verilmesi,

- Tüm vergi borçlarının ödenmesi şartları aranacaktır.

Yeniden mükellefiyet tesis edilmesi halinde 30 gün içinde elektronik belge uygulamalarına dahil olunması zorunludur.

Saygılarımızla…

 

520 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği