Sirküler - 2021 - 17 - 7263 sayılı Kanunla Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yapılan Değişiklikler

Tarih

:

03.02.2021

Sayı

:

2021 / 17

Konu

:

7263 sayılı Kanunla Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Yapılan Değişiklikler

 

03.02.2021 tarihli ve 31384 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7263 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile teknoloji geliştirme bölgelerine ilişkin yasal düzenlemeler yapılmıştır. İlgili Kanun ile yapılan değişikliklere aşağıda yer verilmiştir:

1. Teknoloji geliştirme bölgeleri dışında yönetici şirketleri; özellikle genç ve yeni işletmeleri geliştirmek amacıyla; girişimcilere bölge içinde veya dışında ofis hizmetleri, ekipman desteği, yönetim desteği, mali kaynaklara erişim, kritik iş ve teknik destek hizmetlerinin bir çatı altında tek elden sağlandığı yapılar olacak Kuluçka Merkezleri (İnkübatör) açabileceklerdir.

2. Teknoloji geliştirme bölgelerinde; AR-GE, tasarım ve yenilik faaliyeti yürüten girişimcilere tahsis edilecek ofislerin, ortak alanların ve Bölge hizmetlerinin sunulması ile ilgili birimlerin yer aldığı yapı olacak AR-GE Binaları kurulabilecektir.

3. Bu bölgelerde, girişimciler tarafından AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan makine ve ekipmanların bulunduğu yapı ya da alan olarak tanımlanan Atölyeler kurulabilecektir.

4. Teknoloji geliştirme bölgelerinde altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşasının yanı sıra Ar-Ge binası, atölye ve buralarda yer alacak ekipman ve yazılımlara yönelik Bakanlıkça destek verilebilmesi ve adı geçen bölgelerde yer alan firmalara, istihdam ettikleri doktora öğrencisi Ar-Ge personeli için, iki yıl süreyle Bakanlık bütçesine konulacak ödenekle sınırlı olmak üzere destek verilebilmesi, buna ilaveten stajyerler için de destek verilebilmesi sağlanmıştır.

5. Cumhurbaşkanına teknoloji geliştirme bölge alanı ilanını iptal etme yetkisinin verilmesi ve bölge ile ilgili başvuruları değerlendiren Değerlendirme Kuruluna teknoloji konusunda faaliyet gösteren ilave bir kurumun daha temsilcisinin katılması düzenlemesi yapılmıştır.

6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yer alan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 1/1/2022 tarihinden itibaren yıllık beyanname üzerinden istisna edilen kazanç tutarı 1 milyon TL’yi geçiyorsa mükellefler tarafından bu tutarın yüzde ikisinin pasifte geçici bir hesaba aktarılması gerekmektedir. Bu kapsamda aktarılması gereken tutar yükümlülüğü, yıllık bazda 20.000.000 Türk lirası ile sınırlıdır. Bu tutarın, geçici hesabın oluştuğu yılın sonuna kadar Türkiye’de yerleşik girişimcilere yatırım yapmak üzere kurulmuş girişim sermayesi yatırım fonu paylarının satın alınması veya girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ya da bu Kanun kapsamındaki kuluçka merkezlerinde faaliyette bulunan diğer girişimcilere sermaye olarak konulması şarttır. Aksi takdirde istisna edilen tutarın %20’si vergi kapsamında değerlendirilecektir. Bu tutar nedeniyle zamanında alınmayan vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecektir.

7. Bu bölgelerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar 31/12/2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olup bu sürenin 31/12/2028 tarihine kadar uzatılması imkanı sağlanmıştır.

8. 31/12/2028 tarihine kadar, bölgede çalışan AR-GE, tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra hesaplanan gelir vergisi; verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden indirilmek suretiyle terkin edilir. Bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisnadır. Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak olan destek personeli sayısı, AR-GE ve tasarım personeli sayısının yüzde onunu aşamaz. Toplam personel sayısı on beşe kadar olan Bölge firmaları için bu oran yüzde yirmi olarak uygulanır. 

9. Bölgedeki şirketlere sermaye desteği (beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde onunu ve öz sermayenin yüzde yirmisini aşmamak üzere) sağlayan gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 1 milyon TL’ye kadar sağladıkları desteklerin bu şirketlerce ödenmesi gereken kurumlar vergisi kurum kazancından indirilmesi ve sağlanan desteğin en az 4 yıl boyunca ilgili şirkette kalması gerekmektedir. Sermaye desteklerinin aktarımından itibaren en az 4 yıl boyunca ilgili şirketlerde kalmaması, payların satılması ya da yatırılan sermayenin kısmen ya da tamamen geri alınması halinde indirim dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

7263 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Saygılarımızla…