Sirküler - 2021 - 34 - Akaryakıt İstasyonlarına Yeni Nesil ÖKC Takılmasına İlişkin 527 Seri No.lu VUK Genel Tebliği

Tarih      :  24.03.2021

Sayı       :   2021 / 34

Konu     :   Akaryakıt İstasyonlarına Yeni Nesil ÖKC Takılmasına İlişkin 527 Seri No.lu VUK Genel Tebliği

 

24.03.2021 tarihli ve 31433 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 527 Seri No.lu VUK Genel Tebliğiyle; akaryakıt istasyonlarında var olan ödeme kaydedici cihazların elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş ve bu Tebliğle diğer özellikleri belirlenen “Yeni Nesil Akaryakıt Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlar” haline dönüştürülmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Takılacak yeni nesil cihazlara yönelik üretici ve ithalatçı firmalardan onay başvurusunda bulunanlar idari ve teknik incelemeye tabi tutulacak olup bu firmaların idari incelemeleri Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca gerçekleştirilecektir. Teknik incelemelerse TÜBİTAK tarafından yapılacaktır.

Yeni nesil cihazlar aşağıdaki teknik özelliklere sahip olacaklardır:

Taşıt plaka numarası girilmeden akaryakıt satışının yapılamaması ve akaryakıt verme işleminin sonunda plaka bilgisini de ihtiva eden ÖKC fişinin cihaz yazıcısından otomatik olarak çıkması şarttır. Taşıtlara yapılmayan (bidonla, varille ve benzeri) her türlü akaryakıt satışında plaka numarası yerine ödeme kaydedici cihazın ilgili modülüne “PLAKASIZ” ifadesi ile müşterinin Adı-Soyadı/Unvanı ile TCKN/VKN bilgileri girilmelidir.

Ödemenin kredi kartıyla yapılması halinde POS harcama bilgilerini de içeren bütünleşik fiş için bankalar gerekli teknik desteği üretici firmalara sağlayacaklardır. Bütünleşik fiş düzenleme zorunluluğu, bu zorunluluğa ilişkin ynokc.gib.gov.tr adresinde yapılacak duyurunun yayımlanmasını izleyen 30 uncu günden itibaren başlayacaktır.

Satışlara ilişkin fişlerdeki bilgiler anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılacaktır.

Yetkisiz müdahaleleri engelleyecek fiziki ve elektronik mühür sistemine sahip olmalı ve yetkisiz müdahale girişimlerini algılayarak Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda bildirebilecek özellikte olmalıdır.

Bu cihazların mali hafızaları, düzenlenen fişler ile “Z-Gün Sonu Raporları”nı asgari olarak 10 yıl süreyle saklayabilecek şekilde dizayn edilecektir.

Her türlü hava şartlarında çalışacak özellikte olması ayrıca muhtemel patlayıcı ortamlarda çalışabilecek özelliklere sahip olmalı ve ilgili testlerden başarıyla geçmelidir.

Faaliyetine devam eden akaryakıt istasyonları için halihazırda kullanılmakta olan;

Elektronik kayıt ünitesiz cihazların en geç 30/6/2022 tarihine kadar,

Elektronik kayıt üniteli cihazların en geç 31/12/2023 tarihine kadar,

yeni nesil cihazlarla değiştirilmesi zorunludur.

24.03.2021 ile 1/1/2022 tarihleri arasında yeni mükellefiyet tesis edilmesi (kül halinde devir dahil) veya şube işyeri açılması durumunda, mükellefiyetin tesis edildiği, şube işyerinin açıldığı veya devir tarihinden itibaren en geç 60 gün içerisinde bu işyerlerinde yeni nesil cihazların kullanılması zorunludur. Belirtilen süre içerisinde henüz onay verilmiş yeni nesil cihaz bulunmaması halinde ise elektronik kayıt üniteli eski nesil cihazların kullanılması zorunludur. Bu tarihler aralığında alınan eski nesil cihazların 31/12/2023 tarihine kadar yeni nesil cihazlar ile değiştirilmesi zorunludur.

1/1/2022 tarihi ve sonrasında mükellefiyet tesis edilmesi veya şube işyeri açılması durumunda mükellefiyetin tesis edildiği veya şube işyerinin açıldığı tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde bu işyerlerinde yeni nesil cihazların kullanılması zorunludur. Ancak bu süre içerisinde fiilen akaryakıt satışına başlanması durumunda satışa başlamadan önce bu zorunluluk başlayacaktır.

İlgili tebliğdeki belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyen mükellefler, ÖKC üreticileri/yetkili servisleri, ÖKC TSM’leri, akaryakıt pompa üreticileri/pompa üreticisi yetkili servisleri ile banka ve benzeri kuruluşlar hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.

Akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satışlara ilişkin olarak düzenlenen belgelerde, fiilen yakıt verilen araç bilgisi yerine başka araçlara ilişkin bilgilere yer verildiğinin akaryakıt denetimi konusunda yetkili kamu kurum ve kuruluşlarının birimleri tarafından tespit edilmesi halinde, sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme ve kullanma eylemlerinin araştırılması için akaryakıt istasyonlarını işleten mükellefler ve bu belgeleri kullananlar nezdinde vergi incelemesi için gerekli işlemlere ivedilikle başlanacaktır.

527 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Saygılarımızla...