Sirküler - 2021 - 38 - Vergi Denetimine Yönelik Yönetmeliklerde Yapılan Değişiklikler

Tarih :    07.04.2021

Sayı :     2021 / 38

Konu :   Vergi Denetimine Yönelik Yönetmeliklerde Yapılan Değişiklikler

 

07.04.2021 tarihli ve 31447 sayılı Resmi Gazetede vergi denetimine yönelik Yönetmeliklerde; “Hazine ve Maliye Bakanlığı”, “Daire” ve “Cumhurbaşkanı Kararı” ibarelerine yönelik değişikliklerin yanı sıra bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. Aşağıda Yönetmeliklerde ibare değişiklikleri dışındaki kalan diğer önemli değişikliklere ilişkin açıklamalar bulunmaktadır:

  1. Rapor Değerlendirme Komisyonlarına İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler

Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte ibare değişiklikleri dışında Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonunun iş ve işlemlerinin yürütülmesine yardımcı olmak ve Komisyona görüş sunmak üzere yeterli sayıda Vergi Müfettişininin raportör olarak görevlendirebilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

 

Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

  1. Vergi İncelemesine İlişkin Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 22/2. maddesinde aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:

 

“Defter ve belgelerin iadesi

MADDE 22  (1) Mükellefin defter ve belgeleri, ilgili rapor değerlendirme komisyonunun rapora ilişkin nihai değerlendirmesinin incelemeyi yapana iletildiği tarihten itibaren en geç on beş gün içerisinde bir tutanak ile iade edilir.

(2) (Değişik:RG-7/4/2021-31447) 16 ncı maddenin beş, altı ve yedinci fıkrası hükümleri saklıdır.”

Yukarıda yapılan değişiklikle birlikte inceleme konusu defter ve belgeler aşağıdaki hallerde mükellefe verilmeyecektir:

  • Vergi inceleme tutanaklarının ilgililerce imzalanmaktan çekinilmesi,
  • Suç delili olan defter ve belgelerin alıkonulması,

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 23. maddesinde aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:

“İnceleme süresi

MADDE 23 − (1) İncelemeler mümkün olan en kısa sürede tamamlanır. İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde (Mülga ibare:RG-7/4/2021-31447) en fazla altı ay (Ek ibare:RG-7/4/2021-31447), katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemenin bitirilmesi esastır.

(3) Ek süre talebi ilgili birim tarafından değerlendirildikten sonra (Değişik ibare:RG-7/4/2021-31447) tam ve sınırlı incelemelerde altı ayı, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise iki ayı geçmemek üzere ek süre verilebilir. Bu durumda, incelemenin bitirilememe nedeni ilgili birim tarafından nezdinde inceleme yapılana yazılı olarak bildirilir.

…”

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

  1. Tarhiyat Öncesi Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler

Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinin 2. maddesinde yer alan  “, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları” ibaresi yürürlükten kaldırılmış olup böylece usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamında olmadığına ilişkin Kanun düzenlenmesi ile Yönetmelik düzenlemesi uyumlu hale getirilmiştir.

            İlgili Yönetmeliğin değişen 3. fıkrasıyla birlikte 17. maddesinin yeni hali aşağıda yer almaktadır;

           “Uzlaşmanın kesinliği ve dava konusu edilemeyeceği

MADDE 17 ‒ (1) Uzlaşma komisyonlarının, uzlaşma neticesinde düzenleyecekleri uzlaşma tutanakları kesin olup, gereği vergi dairelerince derhal yerine getirilir.

(2) Üzerinde uzlaşılan veya tutanakla tespit edilen hususlar hakkında dava açılamaz ve hiçbir mercie şikâyette bulunulamaz.

(3) (Değişik ibare:RG-7/4/2021-31447) Mükellefler bu Yönetmelik uyarınca üzerinde uzlaşılan ceza hakkında, Kanunun 376 ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan hükümlerin kendilerine uygulanmasını talep edemezler.”

            Yapılan değişiklikle birlikte tarhiyat öncesi uzlaşma uzlaşılmış cezalar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 376/1 maddesi uyarınca cezadan indirim yapılmayacaktır.

           Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

  1. Vergi Denetim Kurulu Danışma Komisyonu Yönetmeliği

Yayınlanan Yönetmelikle vergi inceleme görevlerinin yürütülmesinde uygulama birliğini sağlamak ve mevzuat hükümlerinin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkan tereddütlü hususları gidermek amacıyla Başkanlığa görüş bildirmek üzere Danışma Komisyonu oluşturulması ile bu Komisyonun çalışma usul ve esasları belirlenmiştir.

Komisyon, bir başkan ile on asıl ve beş yedek üyeden oluşacak olup Vergi Müfettişliğinde en az sekiz hizmet yılını tamamlayanlardan üyelik süresi bir yıl olmak üzere üyeler seçilecektir. Vergi müfettişliği mesleğinde en az altı yıl hizmeti bulunanlar arasından yeterli sayıda raportör Kurul Başkanı onayı ile görevlendirilebilecektir.

Danışma Komisyonun görevi, vergi inceleme görevlerinin yürütülmesi sırasında mevzuat hükümlerinin uygulanmasına ilişkin olarak ortaya çıkan tereddütlü hususları Başkanlığın talebi üzerine gündeme alarak görüşmek ve ortaya çıkan çoğunluk görüşünü karara dönüştürerek Başkanlığa bildirmektir.

Tereddüt bulunmayan konuların Komisyona intikal ettirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca vergi mükellefleri ve sorumluları Komisyondan görüş talep edemeyeceklerdir. Daire Başkanlıkları ve Vergi Müfettişleri Komisyondan doğrudan görüş talep edemeyeceklerdir. Komisyonda görüşülüp karara bağlanan konuların mevzuatta değişiklik olmadığı sürece tekrar Komisyona getirilmemesi esastır. Ancak, Başkanlıkça gerekli görülen hallerde, evvelce karara bağlanmış olan konular Komisyonda yeniden incelenir.

Kurul Başkanı tarafından onaylanan kararlar, onaylandığı veya onayda belirtilen tarihte yürürlüğe girecektir. Başkanlık bünyesinde kurulan komisyonlar ve Vergi Müfettişleri, onaylanan kararlar doğrultusunda işlem tesis etmek zorundadırlar. Vergi Denetim Kurul Başkanı tarafından gerekli görülen kararlar Bakan onayına sunulabilir.

Vergi Denetim Kurulu Danışma Komisyonu Yönetmeliği

           

  1. Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği

Yayınlanan Yönetmelikle Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının görev, yetki ve sorumluluklarını, Daire Başkanlıklarının görev alanlarını, Vergi Müfettişlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını, mesleğe alınmalarını, yetiştirilmelerini, yeterliklerini, yükselmelerini ve Daire Başkanlıklarında görevlendirilmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönetmelikteki önemli bazı düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir:

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bağlı olmak üzere aşağıdaki Daire Başkanlıkları kurulabilir veya kaldırılabilir:

a) Denetim Daire Başkanlığı.

b) Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanlığı.

c) Vergi İadeleri Denetim Daire Başkanlığı.

ç) Sektörel Denetim Daire Başkanlığı.

Vergi Müfettişleri çalışmalarının sonuçlarını, işlerin özelliğine göre;

a) Vergi inceleme raporu,

b) Vergi suçu raporu,

c) Görüş ve öneri raporu,

ç) Cevaplı rapor,

d) Genel kuruluş raporu,

e) Genel durum raporu,

f) Ön inceleme raporu,

g) Soruşturma raporu,

ğ) Disiplin soruşturması raporu,

h) Oda ve birlik denetim raporu,

ı) Bilim raporu,

i) Yazı ile tespit edecektirler.

Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliği

Saygılarımızla…