Sirküler - 2021 - 57 - SGK Teşvikleri, Çek İbrazı Gibi Önemli Düzenlemeler İçeren 7319 Sayılı Kanun

Tarih

:

25.05.2021

Sayı

:

2021 / 57

Konu

:

SGK Teşvikleri, Çek İbrazı Gibi Önemli Düzenlemeler İçeren 7319 Sayılı Kanun

 

25.05.2021 tarihli ve 31491 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7319 Sayılı Sigortacılık İle Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda Ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla SGK teşvikleri, bireysel emeklilik ve çek ibrazı gibi konularda önemli düzenlemeler yapılmıştır.

 

1 - SGK Prim Teşviki

İlgili Kanunla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici 31. madde eklenmiştir.  Maddeyle, mikro ve küçük ölçekli işletmelerin likidite sıkıntısını karşılamak ve istihdamı desteklemek için bu işletmelerin ilave olarak istihdam ettikleri sigortalılar için ödemeleri gereken sigorta primlerinin, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hâkim sermayedar olduğu bankalardan bu maddenin yürürlük tarihinden sonra 30/6/2022 tarihine kadar kullanacakları kredilerde kredi faiz veya kâr payı bakiyesinden düşülmesi amaçlanmaktadır.

Getirilen teşvik uygulaması, kapsama giren sigortalılar için 12 ay süreyle uygulanacak olup kapsama giren işyerleri ilave olarak işe aldığı en fazla beş sigortalı için bu teşvikten yararlanabileceklerdir.

Teşvikten yararlanacak işyerlerinin özellikleri aşağıda yer almaktadır:

  • Teşvikten yararlanacak işyerinin özel sektör işyeri olması,
  • SGK’ya 2021 yılı Mart ayına/dönemine ilişkin bildirilen muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısı 50’nin altında olması gerekmektedir.

Bu iki ana şartı taşıyan işverenlerce 1/7/2021 ila 30/6/2022 tarihleri arasında 4/a kapsamında işe alınan sigortalılar için teşvikten faydalanmak mümkün olacaktır.

İşe alınacak sigortalılar açısından aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

  • Sigortalıların işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 4/a ve 4/c kapsamında SGK’ya bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç 4/b kapsamında sigortalı olmamaları gerekiyor.
  • Sigortalıların işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işe alındıkları işyerinden bildirilen prim belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları gerekiyor.
  •  İşverenlerce 12 ay süreyle bu sigortalılar için primlerin yasal süresi içerisinde ödenmesi gerekiyor.
  • Yeni teşvik, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmayacaktır.

Sağlanan teşviğin hesaplanması aşağıdaki şekilde yapılacaktır:

Prime esas kazanç alt sınır (brüt asgari ücret) üzerinden hesaplanan ve tamamı yasal süresi içinde ödenen sigorta primi ve işsizlik sigortası sigortalı ve işveren hissesi primlerinden 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu veya diğer kanunlarla sağlanan prim teşvik, destek ya da indirimleri düşüldükten sonra kalan tutar, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun Geçici 20. maddesi kapsamında kefalet sağlanan ve kamunun doğrudan veya dolaylı olarak hakim sermayedar olduğu bankalardan 25/05/2021 tarihinden sonra 30/6/2022 tarihine kadar ilgili işverenlerce kullanılan kredilerde 12 aylık süreye ilişkin primlerin ödenmesini müteakip kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülecektir. Kredi garanti kurumlarınca kredi faiz veya kar payı bakiyesinden düşülen tutar ise İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

Teşviğin bozulmasına neden olan durumlara aşağıda yer verilmiştir:

  • İşyeri ile ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi,
  • Primlerin yasal süresinde ödenmemesi,
  • Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığının tespit edilmesi.
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması (6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarınca yapılandıran işverenler bu taksitlendirme veya yapılandırma devam ettiği sürece bu madde hükmünden yararlandırılır).

Destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık sigortası Kanunun 89/2. maddesi uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.

 

2 - Bireysel Emeklilik Sisteminde 18 Yaş Altının Sisteme Girebilmesinin Sağlanması

7319 sayılı Kanunla 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunun 4/1. maddesinde yapılan değişiklikle 18 yaşını tamamlamamış çocukları adına birikim yapmak isteyen ebeveynlere çocukları adına Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) birikim yapabilme imkânı tanınması ve bu suretle yurt içi tasarrufları artıracak şekilde BES’in kapsamının genişletilmesi sağlanmıştır.

 

3 - Çeklerin İbrazına ilişkin Yapılan Düzenleme

7319 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeyle 7226 sayılı Kanunun Geçici 3/1-a maddesinin uygulanmasından kaynaklı tereddütlerin giderilmesi amaçlanmış olup çek ibrazına ilişkin olarak aşağıdaki düzenleme yapılmıştır:

  • İbraz süresinin son günü 30/4/2021 ilâ 31/5/2021 (bu tarihler dahil) tarihleri arasına isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasında başlayan çeklerin ibraz süresi 31/5/2021 (bu tarih dahil) tarihine kadar duracaktır.
  • Bu çeklerin belirtilen tarihler arasında ibraz edilmesi ve çek karşılığının tamamen bulunması halinde ödeme yapılır, çek karşılığının bulunmaması veya kısmen bulunması halinde ise karşılıksızdır işlemi yapılmayacaktır.
  • Belirtilen tarihler arasında ibraz edilmeyen veya ibraz edildiği halde karşılıksızdır işlemi yapılmayan çekler 1/6/2021 tarihinden itibaren, kalan ibraz süreleri içinde ibraz edilebilecektir.
  • 25/05/2021 tarihinden önce birinci fıkranın (a) bendi kapsamındaki çekler bakımından yapılan ibraz, ödeme ve diğer işlemler sebebiyle ilgililerin hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmayacaktır.

7319 Sayılı Sigortacılık İle Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda Ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

 

Saygılarımızla…