Sirküler - 2022 - 2 - 2022 Yılında Uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı, Nakit Sermaye Artırımında Dikkate Alınacak Faiz Oranı

Sirküleri sesli dinle.

Tarih

:

01.01.2022

Sayı

:

2022 / 2

Konu

:

2022 Yılında Uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı, Nakit Sermaye Artırımında Dikkate Alınacak Faiz Oranı

 

 

  • Kıdem Tazminatı Tavanı

İşçiye aynı işverene bağlı olarak (deneme süreleri de dahil olmak üzere) minimum 1 yıl çalışması şartıyla ve 4857 sayılı İş Kanununda sayılan fesih hallerinden biriyle iş akdinin feshedilmesi halinde, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Tazminat tutarı, giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır ve çalışılan yıl ile çarpılarak, toplam tazminat miktarı elde edilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Giydirilmiş brüt ücret, işçiye verilen aylık çıplak ücrete, süreklilik gösteren; ikramiye, prim, yol, yemek, yakacak yardımı vb. ödemelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.

4857 sayılı Kanun çerçevesinde en yüksek devlet memuruna (şu anda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı) yıllık ödenecek minimum emekli ikramiyesi tutarı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplama şekline kıdem tazminatı tavanı denir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, kıdem tazminatı tavan tutarı "Ocak-Haziran" ve "Temmuz-Aralık" olmak üzere senede iki kere belirlenmektedir. Kıdem tazminat tutarı 01.01.2022-30.06.2022 (Ocak-Haziran) arasında 10.956,74 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Dikkate Alınacak Oran

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun (KVK) 10/1-ı bendinde, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50'sinin, kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirim konusu yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.

Konuyla ilgili pek çok detayı açıklayan KVK Genel Tebliğinin ilgili bölümünde; ticari krediler faiz oranı, bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı olarak dikkate alınacak olan ve TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları"ndan "Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)" faiz oranını ifade edildiğine yer verilmiştir.

2021 hesap dönemine ilişkin olarak indirim uygulamasında TCMB tarafından en son açıklanan %24,52 oranı dikkate alınacaktır.

Saygılarımızla…