Sirküler - 2022 - 90 Sigortacılıktaki Rücu ve Sovtaj Tutarlarının BSMV Açısından Değerlendirilmesine Dair 92 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği

Tarih

:

11.10.2022

Sayı

:

2022 – 90

Konu

:

Sigortacılıktaki Rücu ve Sovtaj Tutarlarının BSMV Açısından Değerlendirilmesine Dair 92 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği Hk.   

 

 

 

 

 

 

11 Ekim 2022 tarihli ve 31980 sayılı Resmi Gazetede 92 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği yayımlanmış olup sigortacılık sektöründeki rücu ve sovtaj tutarlarının BSMV açısından vergilendirilmesine ilişkin değerlendirmeler içermektedir.

Sigorta kapsamında olan hurda veya hasarlı mallar, sigorta şirketlerince malın rayiç değerinden sovtaj bedeli tenzil edilerek kalan tutarın sigortalıya ödenmesi suretiyle sigortalıya bırakılabildiği gibi sigortalı ve sigorta şirketi arasında yapılan anlaşmayla tazminat ödemesinin bir parçası olmak üzere sigorta şirketlerinin mülkiyetine de geçebilmektedir. Ayrıca, hasarlı mallar, sigortalı tarafından vekalet verilen aracı bir firma vasıtasıyla üçüncü şahıslara satılabilmekte ve satış bedeli doğrudan ya da sigorta şirketi aracılığı ile tazminat bedelinin bir parçası olarak sigortalıya ödenebilmektedir.

Söz konusu genel tebliğle bu işlemlerin BSMV karşısındaki durumu aşağıdaki şekilde açıklanmıştır:

- Sigorta şirketlerinin rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda nakden veya hesaben lehe aldığı paralar üzerinden yürürlükteki oranlara göre BSMV hesaplamaları gerekmektedir.

- BSMV matrahı, sigorta şirketleri tarafından tahsil edilen/edilecek rücu veya sovtaj bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen rücu veya sovtaj değeri arasındaki farktır.

- Sigorta şirketlerinin sovtaj işlemleri sonucunda mülkiyetine almış oldukları hurda veya hasarlı malların satışı ya da söz konusu malların sigortalıdan alınan bir vekaletle aracı bir firma tarafından üçüncü şahıslara satılması sonucu satış bedelinin doğrudan veya sigorta şirketi aracılığıyla tazminat bedelinin bir parçası olarak sigortalıya ödenmesi işlemlerinde, hurda veya hasarlı malların satış bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen sovtaj değeri arasındaki fark üzerinden BSMV hesaplanması gerekir.

- Sigorta şirketleri tarafından sovtaj bedeli ödenmeyerek hurda veya hasarlı malların sigortalıya bırakılması ve sigortalı tarafından bizzat satılmasına ilişkin işlemlerde ise sigorta şirketlerince yapılan bir muameleden söz edilemeyeceğinden söz konusu işlem BSMV’ye tabi tutulmaz.

92 Seri No.lu Gider Vergileri Genel Tebliği

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.