Sirküler - 2022 - 95 Yıl İçerisinde Aynı Anda Birden Fazla İşverenden Ücret Geliri Elde Edilmesi Durumunda Gelir Vergisi Matrahı Hk.

Tarih

:

30.10.2022

Sayı

:

2022 – 95

Konu

:

Yıl İçerisinde Aynı Anda Birden Fazla İşverenden Ücret Geliri Elde Edilmesi Durumunda Gelir Vergisi Matrahı Hk.  

 

 

 

 

 

 

30 Ekim 2022 tarihli ve 31998 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 311)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 321) ile kamu kurumlarından ücret geliri elde edenlerin vergilendirilmesine ilişkin örnekler verilmiş aynı zamanda yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden ücret alınması halinde gelir vergisi matrahına ilişkin belirleme yapılmıştır.

Konuyla ilgili olarak 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde aşağıdaki düzenleme mevcuttur:

“Bir hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret alması halinde, her bir işverenin ödediği ücretler, ayrı ayrı vergilendirilmektedir. Dolayısıyla vergi tarifesi, her bir işverenin ödediği ücrete, diğer işveren veya işverenlerin ödediği ücretle ilgilendirilmeksizin ayrı ayrı uygulanmaktadır. Ancak, söz konusu ücretlerin gayrisafi tutarları toplamının, Gelir Vergisi Kanununun 86. maddesinde belirtilen haddi aşması halinde, bu ücretlerin yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.”

Bununla birlikte 311 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde konuyla ilgili olarak aşağıdaki düzenlemeler mevcuttur:

Hizmet erbabının birden fazla işverenden ücret geliri elde etmesi durumunda her bir işverenden elde edilen ücret ayrı ayrı vergilendirilecek olup ücret matrahları birbiri ile ilişkilendirilmeyecektir. Hizmet erbabının işveren değişikliği yapması durumunda, yeni işverenden alınacak ücret, eski işverenden aldığı ücret matrahı ile ilişkilendirilmeden sıfır matrah esas alınmak suretiyle vergilendirilecektir.”

Yayımlanan son genel tebliğdeki düzenleme ise aşağıda yer almaktadır:

“Hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilir.”

Yapılan düzenlemeye göre hizmet erbapları isteyip işverenlerin de kabulü halinde kümülatif matrah gelir vergisi matrahı olacaktır. Aksi halede ücret matrahları birbiri ile ilişkilendirilmeyecektir.

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 311)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 321)

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.