Sirküler - 2023 - 6 - Kıdem Tazminatı Tavanının Güncellenmesi ile Karaparayla Mücadele Kapsamındaki Parasal Tutarların Belirlenmesi Hk.

Sirküleri sesli dinle.

Tarih

:

14.01.2023

Sayı

:

2023 – 6

Konu

:

Kıdem Tazminatı Tavanının Güncellenmesi ile Karaparayla Mücadele Kapsamındaki Parasal Tutarların Belirlenmesi Hk.   

 

 

 

 

 

 

  1. Kıdem Tazminatı Tavanı

İşçiye aynı işverene bağlı olarak (deneme süreleri de dahil olmak üzere) minimum 1 yıl çalışması şartıyla ve 4857 sayılı İş Kanununda sayılan fesih hallerinden biriyle iş akdinin feshedilmesi halinde, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.

Tazminat tutarı, giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır ve çalışılan yıl ile çarpılarak, toplam tazminat miktarı elde edilir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Giydirilmiş brüt ücret, işçiye verilen aylık çıplak ücrete, süreklilik gösteren; ikramiye, prim, yol, yemek, yakacak yardımı vb. ödemelerin eklenmesiyle bulunan ücrettir.

4857 sayılı Kanun çerçevesinde en yüksek devlet memuruna (şu anda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı) yıllık ödenecek minimum emekli ikramiyesi tutarı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplama şekline kıdem tazminatı tavanı denir.

Resmi Gazetede yayımlanan 7431 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından önceden yayımlanan Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelgeyle 01/01/2023-30/06/2023 tarihleri arasında 17.904,62 TL olarak belirlenen kıdem tazminatı tavanı ilgili Kanunun yürürlüğe girmesi nedeniyle 19.982,83 TL olarak belirlenmiştir.

Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Genelge

 

 

  1. Karaparayla Mücadele Kapsamındaki Parasal Tutarların Belirlenmesi

13 Ocak 2023 Tarihli ve 32072 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 6702)” ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesinde yükümlü kılınan bankalardan finansman ve faktoring şirketlerine, sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketlerinden ödeme ile elektronik para kuruluşlarına, yatırım ortaklıklarından sigorta şirketlerine, finansal kiralama kuruluşlarından kargo şirketlerine, kuyumculardan tarihi eser alım satımı yapanlara, spor kulüplerinden noterlere kadar kurum ve kuruluşların faaliyetleri sırasında kimlik tespiti konusunda yapmaları gereken işlemlerde düzenlemeye gidildi.

Söz konusu kuruluşlar, toplam tutarın 185 bin lira ve üzerinde olduğu işlemlerde ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemde toplam işlem tutarı 185 bin lirayı geçtiğinde, kimliğe ilişkin bilgileri almak ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek suretiyle müşterilerinin ve müşterileri adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğini tespit etmek ve işlemin gerçek faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacaktır. Daha önce bu konudaki parasal alt sınır 85 bin lira olarak uygulanıyordu.

Ayrıca, elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarında kimlik tespitinin ve alınan bilgilerin teyidinin yapılması gereken sınır ise 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi.

Yükümlülere bu parasal sınırlara uyum süreci konusunda zaman tanımak amacıyla yönetmelik 1 Şubat'ta yürürlüğe girecektir.

“Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 6702)”

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.