Sirküler - 2023 - 7 - Motorlu Araç Ticaretiyle İştigal Edenlere İlişkin Teminat Zorunluluğu Hk.

Sirküleri sesli dinle.

Tarih

:

14.01.2023

Sayı

:

2023 – 7

Konu

:

Motorlu Araç Ticaretiyle İştigal Edenlere İlişkin Teminat Zorunluluğu Hk.  

 

 

 

 

 

14/1/2023 tarihli ve 32073 sayılı Resmi Gazetede “545 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ yayınlanmış olup motorlu araç ticaretiyle iştigal eden vergi mükelleflerine teminat zorunluluğu getirilmesine ilişkin detaylar belirlenmiştir. Aşağıdaki yer alan vergi mükellefleri teminat zorunluluğu kapsamında yer almaktadır:

a) Münferit ithalatçılardan Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan kayıt ve tescile tabi taşıtların ithalatını yapanlar.

b) (a) bendi kapsamındaki münferit ithalatçıların bayileri.

c) (b) bendinde belirtilen bayiler ile bayilik sözleşmesi bulanan gerçek veya tüzel kişiler.

Distribütörler ile bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için teminat yükümlülüğü bulunmamaktadır. Distribütörlerin, aynı zamanda münferit ithalatçı statüsünde bulunmaları, teminat yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

Bu kapsamda belirli bir taşıt markasının distribütörü niteliğinde bulunmayan münferit ithalatçı mükellefler ve bunların bayileri teminat uygulaması kapsamında olup ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat vermek zorunda olacaklardır.

Öte yandan aynı düzenlemeyle söz konusu münferit ithalatçı mükelleflerin, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeksizin işlem yapabilmeleri için sahip olması gereken belgeyi alabilmeleri hususunda taşımaları gereken şartlar da belirlendi.

Buna göre, bu ithalatçıların, asgari 5 milyon lirası ödenmiş sermayeye sahip olmaları, belge için başvuru tarihinden önce en az üç takvim yılı boyunca motorlu araç ticaretiyle iştigal etmiş olmaları, belge talep tarihinden önceki son beş yıl içerisinde sahte/yanıltıcı belge kullanıldığına/düzenlendiğine ve/veya gümrük idarelerince adli işlem yapılması gerektiği mütalaasıyla adli makamlara intikal ettirilmiş bir fiilin veya ithalat işleminin olduğuna dair tespitte bulunulmamış olmak, talep tarihi itibarıyla vergi borcu bulunmamak ve asgari beş işçi veya personel çalıştırmaları gerekecektir.

Teminat verme konusunda yükümlülüğü bulunan mükellefler para, bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleriyle devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri teminat olarak verebileceklerdir.

Mükelleflerin istenen teminatı vermemesi durumunda bu mükellefler için bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlar toplamının binde 3’ü tutarında (mükerrer 355. maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan tutarın 10 katından az ve maddede yer alan üst sınırdan ise fazla olmamak üzere) özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Söz konusu mükelleflerin yeni işe başlamaları nedeniyle bir önceki hesap dönemine ait brüt satışlarının bulunmaması durumunda ise bu mükellefler için mükerrer 355’inci maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan tutarın 10 katı kadar özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Teminat verilmesi uygulaması 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacaktır.

545 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.