Sirküler - 2024 - 46 - Sosyal Medya Kazanç İstisnası Hk.
Tarih |
: |
27.09.2024 |
Sayı |
: |
2024 – 46 |
Konu |
: |
Sosyal Medya Kazanç İstisnası Hk. |
25.09.2024 tarih ve 32673 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325)” ile sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnasının kapsamı genişletilmiştir.
Yapılan açıklamaya göre;
- - Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2022 tarihinden,
- - İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2024 tarihinden,
- - İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 01.01.2024 tarihinden,
itibaren istisna kapsamındadır.
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan faaliyetin, münhasıran aracılık hizmetine ilişkin olması durumunda, bu faaliyetlerden elde edilen kazançlar için istisna hükümlerinin uygulanmayacağı, ancak, videoları paylaşılan kişilerin bu platform aracılığıyla elde ettikleri gelirleri için 01.01.2024 tarihinden itibaren, istenen şartları sağlamaları koşuluyla, istisnadan yararlanabilecekleri açıklanmıştır.
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançların, niteliğine bakılmaksızın, istisna kapsamında değerlendirileceği açıklanmıştır.
Ortakları gerçek kişilerden oluşan adi ortaklıkların; istisnaya konu faaliyetleri yapmaları durumunda, adi ortaklık ve adi ortaklığı oluşturan gerçek kişi ortaklar bu faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri gelirler için mezkûr istisnadan yararlanamayacaktır. Ancak istisna kapsamındaki faaliyetlerin ortaklar tarafından, adi ortaklık bünyesi dışında şahsi olarak yürütülmesi halinde bu kişiler mezkûr maddede belirtilen diğer şartları da sağlaması koşuluyla istisnadan faydalanabilecektir.
Bununla birlikte Tebliğde aracılık hizmeti sunan mükellefin durumu, sosyal ağ üzerinden bağış geliri elde eden mükellefin durumu, üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları aracılığıyla kazanç elde eden mükellefin durumu, aracılık faaliyetlerinden kazanç elde eden mükellefin durumu, elektronik platformlarda gelir sağlayan uygulama geliştiricisi mükellefin durumu gibi çok sayıda örnek verilmiştir.
Bu istisnadan yararlanılabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:
Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.
Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlüdür.
Mükelleflerin başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.
Kazançları toplamı GVK’nin 103. maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3.000.000 TL) aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 325)
Saygılarımızla…
Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.