Sirküler - 2024 - 69 - 7537 Sayılı Kanunla Yapılan Vergi Düzenlemeleri Hk.

Tarih

:

27.12.2024

Sayı

:

2024 – 69

Konu

:

7537 Sayılı Kanunla Yapılan Vergi Düzenlemeleri Hk.

 

 

 

 

27 Aralık 2024 tarihli ve 32765 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “7537 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, diğer düzenlemelerin yanı sıra, mücbir sebep hali devam eden bölgelere yönelik düzenlemeler ile malul ve engelli bireylerin araç alımlarındaki ÖTV istisnasına ilişkin değişiklikler yer almaktadır.

  1. Malul ve Engelli Bireylerin Araç Alımında ÖTV İstisnası

7537 sayılı Kanunun 12. maddesi ile Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/1-2. maddesinde yer alan “kayıt ve tescile tâbi” ibaresinden sonra gelmek üzere “yerli katkı oranı en az %20 olan” ibaresi eklenmiş, bentte yer alan “beş” ibaresi “on” şeklinde,

İkinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Cumhurbaşkanı; birinci fıkrada belirlenen yerli katkı oranını yarısına kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkilidir.”

Buna göre, engelli bireylerin ÖTV istisnasından faydalanarak satın alacakları araçlara, yerli katkı oranının en az %20 olması şartı getirilmiştir. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'na bu oranı yarıya kadar indirme veya iki katına kadar artırma yetkisi tanınmıştır.

Bugünkü tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 9321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bu oran %40 olarak belirlenmiştir.

Anılan düzenlemeler uyarınca, engelliler ÖTV Kanunu’nun 7/2. maddesi kapsamında yer alan ve yerli katkı oranı en az %40 olan araçların alımında ÖTV istisnasından yararlanabileceklerdir.

  1. Mücbir Sebep Hali İlanı ve Vergi Ödevlerine İlişkin Yetkilendirme

7537 sayılı Kanunun 8.i maddesi ile Vergi Usul Kanununun 15. maddesinde yapılan düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, mücbir sebep sayılan haller nedeniyle; bölge, il, ilçe, mahal, organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi, serbest bölgeler gibi bölgeler veya afete maruz kalanlar itibarıyla; mükellefiyet ve vergi türü, vergilendirme ve defter tutma usulü, faaliyet konusu, iş yerleri, sektörler, aktif toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı, çalıştırılan hizmet erbabı sayısını birlikte veya ayrı ayrı dikkate alarak mücbir sebep hali ilân etmeye; bu sürede vergi ödevlerinden yerine getirilemeyecek olanları; vergi türü ve vergilendirme dönemi itibarıyla bu fıkra kapsamında belirlenen kriterler ile faaliyete devam edilip edilmediğini birlikte veya ayrı ayrı dikkate alarak belirlemeye yetkili kılınmıştır. Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mücbir sebep, bu durumun vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacaktır. Bakanlık; bu süreyi mücbir sebep halinin vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen on sekizinci ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecektir, bu fıkra kapsamında yetkisini, vergi türleri ve iş yerleri itibarıyla; beyannamelerin toplulaştırılması, yeni beyanname verme süreleri belirlenmesi ve beyanname verme zorunluluğunun kaldırılması şeklinde de kullanabilecektir.

Yine bu Kanunun 9. maddesi ile Vergi Usul Kanununa eklenen geçici 36. madde ile Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ilinin İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Kasım 2024 tarihi itibarıyla mücbir sebep hâli sona eren mükelleflerin bu hâlinin, 1 Aralık 2024’ten itibaren her defasında altı ayı geçmemek üzere toplamda bir yıla kadar uzatılması için Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

7537 Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.