Sirküler - 2025 - 40 - İndirimli Kurumlar Vergisine İlişkin Açıklamalar İlişkin Genel Tebliğ Hk

Tarih

:

06.09.2025

Sayı

:

2025 – 40

Konu

:

İndirimli Kurumlar Vergisine İlişkin Açıklamalar İlişkin Genel Tebliğ Hk.  

 

 

 

 

04.09.2025 tarihli Resmî Gazete’de, yeni yatırım teşvik belgeleri kapsamında uygulanacak indirimli kurumlar vergisine ilişkin “Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:24)“ yayımlanmıştır.

24.07.2025 tarihinde yayımlanan 7555 sayılı Kanun ile KVK 32/A’da yapılan değişiklik uyarınca aşağıdaki hususlarda açıklamalar yapılmıştır:

  • İndirimli kurumlar vergisi uygulaması indirim hakkının kullanılabildiği ilk hesap dönemi dâhil en fazla 10 hesap dönemi ile sınırlandırılmış,
  • Kurumlar vergisi indirim oranı %60 (bu durumda indirimli KV oranı %10) olarak belirlenmiş,
  • İlgili dönemde kazanç bulunmasına rağmen kullanılmayan yatırıma katkı tutarlarının sonraki dönemlere devredilemeyeceği açıklanmış,
  • Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması ilk 4 hesap dönemi ile sınırlandırılmış,
  • 6745 sayılı Kanun kapsamındaki proje bazlı yatırımlar için süre ve oranların artırılması hususunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiş,
  • Düzenlemelerin 16.06.2025’ten önce başvurusu yapılmış ve reddedilmemiş belgeler hariç olmak üzere, Kanunun yayımı tarihinden itibaren alınan yatırım teşvik belgelerine uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu bağlamda indirimli kurumlar vergisi uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

7555 sayılı Kanun’un 18. maddesiyle yapılan değişiklikler, 16.06.2025 tarihinden önce başvurusu yapılmış ve reddedilmemiş olanlar hariç olmak üzere, 24.7.2025 tarihinden itibaren alınan yatırım teşvik belgelerine uygulanacaktır. Konuya ilişkin olarak Tebliğde, çeşitli durumlar göz öününde bulundurularak örneklere yer verilmiştir.

İndirimli kurumlar vergisine ilişkin on yıllık sınırlama, indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap döneminden itibaren işlemeye başlar. Tebliğin “32.2. İndirimli kurumlar vergisi” bölümündeki Örnek 4’te bu ilk dönemin, yatırıma başlanıp indirim hakkının kullanılabileceği matrahın oluştuğu ilk hesap dönemi olarak değerlendirilebileceği belirtilmiştir.

On yıllık süreye ilişkin sınırlama, her bir yatırım teşvik belgesi bakımından ayrı ayrı uygulanır ve izlenecektir. Mükellefin birden fazla yatırım teşvik belgesinin bulunması ve ilk dört hesap döneminin sonuna kadar diğer faaliyet kazancının yetersiz olması durumunda, hangi teşvik belgesine öncelik verileceği mükellef tarafından serbestçe belirlenebilir.

Tercih edilen teşvik belgesinde yer alan vergi indirim oranı ve mevzuattaki sınırlar çerçevesinde, diğer faaliyet kazançlarına indirimli oran uygulanabilir. 24.07.2025 tarihinden itibaren alınan teşvik belgelerinde, yatırımın devrinde devreden ve devralan için birlikte geçerli olmak üzere toplam on yıllık süre sınırı uygulanır; hak kazanılan yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir. 24.07.2025 tarihinden itibaren alınan teşvik belgelerinde indirimli oranda kurumlar vergisi uygulaması on yıllık süreyle sınırlıdır. Bu nedenle, on yıllık sürenin dolduğu hesap döneminden sonra, diğer vergi borçlarından terkin yoluyla yatırıma katkı tutarının kullanılması mümkün değildir.

İlgili hesap döneminde kazanç bulunmasına rağmen yararlanılmayan yatırıma katkı tutarları, izleyen dönemlerde dikkate alınamayacak olup katkı tutarları sonraki dönemlere devredilmeyecektir.

Kural olarak, indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap dönemi dahil dört hesap dönemine ilişkin süre; yatırıma fiilen başlanan tarihi içeren hesap döneminin başından dördüncü hesap dönemi sonuna kadar olan dönemi kapsar. Tebliğin “32.2.5. Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda indirimli kurumlar vergisi uygulaması” başlıklı bölümünde verilen Örnek 1’de ise, fiili başlangıç yılındaki hesap döneminde matrah oluşmaması halinde, matrahın ilk oluştuğu hesap dönemi sürenin başlangıcı olarak dikkate alınabilmektedir.

İlk dört hesap döneminde diğer faaliyet kazançlarına uygulanamayan kısım, hak kazanılan yatırıma katkı tutarını aşmamak kaydıyla, ilk dört hesap dönemi dahil on hesap dönemi içerisinde yatırımın işletilmesinden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle kullanılabilir.

İndirimli vergi oranı uygulamasında, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların işletilmesinden elde edilen kazançlar dışındaki tüm kazançlar “diğer faaliyet” olarak kabul edilir. Esas olan, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, teşvik belgesinde yer alan vergi indirim oranı dikkate alınarak indirimli vergi uygulanmasıdır; bu yatırımlardan elde edilen kazançlar, indirimli vergi uygulamasında “diğer faaliyet” sayılmaz.

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançların yanı sıra, toplam yatırıma katkı tutarının Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen kısmına ilişkin olmak üzere, diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara da indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir; bu imkan ilk dört hesap dönemiyle sınırlıdır.

24.07.2025 tarihinden itibaren alınan yatırım teşvik belgeleri kapsamında, yatırıma fiilen başlanan tarihten itibaren, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben ve indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap dönemi dahil dördüncü hesap dönemi sonuna kadar diğer faaliyet kazançlarına indirimli oran uygulanabilir. Bu uygulama, toplam yatırıma katkı tutarının Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen oranını geçmeme ve hak edilen yatırıma katkı tutarını aşmama şartlarına bağlıdır.

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımların tamamlanması ve indirimli vergi oranı uygulanmak suretiyle yatırıma katkı tutarlarının tamamen kullanılması veya on yıllık sürenin dolması halinde, söz konusu yatırımdan bu tarihten sonra elde edilen kazançlar, indirimli vergi uygulamasında diğer faaliyetlerden elde edilen kazanç olarak değerlendirilebilir.

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 24)

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.