Sirküler - 2025 - 46 - Yönetim Kurulu Karar Defteri Fiziki Ortamda Tutulabilmesi Hk.
Tarih |
: |
03.10.2025 |
Sayı |
: |
2025 – 46 |
Konu |
: |
Yönetim Kurulu Karar Defteri Fiziki Ortamda Tutulabilmesi Hk. |
20/9/2025 tarihli ve 33023 sayılı Resmi Gazete’de “İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayımlandı.
14/2/2025 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ” ile Tebliğde belirtilen şirketlerin; pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterini elektronik ortamda tutmaları zorunlu hale getirilmişti.
Bu Tebliğ ile yapılan değişiklikler aşağıda yer almaktadır:
- Yönetim kurulu karar defterinin elektronik ortamda tutma zorunluluğu kaldırılmıştır. Tebliğde, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.
- Şirketlerin ihtiyari olarak elektronik ortamda defter tutmayı tercih etmeleri halinde dahi, pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulması zorunlu tutulmuştur.
- Elektronik ortamda defter tutma yükümlülüğü kapsamına giren şirketlerin, fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırmaları için öngörülen süre 2 aydan 6 aya çıkarılmıştır.
- Tebliğe eklenen Geçici 2. maddeye göre, bu maddenin yürürlük tarihinden önce yönetim kurulu karar defterini elektronik ortamda tutmaya başlayan şirketler, 1/1/2026 tarihine kadar Bakanlığa başvurmaları halinde elektronik ortamda tuttukları bu defteri kapatarak fiziki ortamda yeniden tutabileceklerdir. Fiziki defterin açılış onayı, Bakanlık tarafından verilen belge üzerine noter tarafından yapılacaktır.
Ayrıca, bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtların, brüt asgari ücretin kırk katını aşmayan kısmına damga vergisi istisnası uygulanacak olup aşan kısmı ise genel hükümler çerçevesinde damga vergisine tabi tutulacaktır.
6550 sayılı Kanun kapsamında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinin, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarının 40 katını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edilecektir. Söz konusu personele ödenen ücretin, asgari ücretin kırk katını aşması halinde aşan kısım ücret olarak vergilendirilecektir. Ayrıca, bu kapsamdaki ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtların, brüt asgari ücretin kırk katını aşmayan kısmına damga vergisi istisnası uygulanacak olup aşan kısmı ise genel hükümler çerçevesinde damga vergisine tabi tutulacaktır.
Yukarıdaki teşvikler Ar-Ge, tasarım ve destek kapsamındaki her bir personel için hesaplamalar ayrı ayrı yapılacaktır.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 331)
Saygılarımızla…
Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.