Sirüler - 2025 - 8 - Menkul Sermaye İratlarındaki Stopaj Oranları Hk.

Tarih

:

01.02.2025

Sayı

:

2025 – 8

Konu

:

Menkul Sermaye İratlarındaki Stopaj Oranları Hk.

 

 

 

 

01.02.2025 tarihli ve 32800 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 9487 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar ile 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda yapılan değişiklik yapılarak menkul sermaye iratlarında uygulanan gelir vergisi stopaj oranlarında değişikliğe gidilmiştir.

1. Faiz, Kar Payı Gibi İratlarda Stopaj Oranları

- Kur korumalı hesaplar dâhil TL mevduat/katılma hesaplarından elde edilen faiz ve kar payları,

- Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler,

- Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK), ipoteğe dayalı menkul kıymet (İDMK), varlık teminatlı menkul kıymet (VTMK) ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden (İTMK) elde edilen gelirler,

için uygulanmakta olan indirimli oranlara ilişkin süre uzatımı yapılmayarak, söz konusu gelirler için genel tevkifat oranlarına dönülmüştür.

Buna göre, 1/2/2025 tarihinden itibaren açılan/vadesi yenilenen hesaplar ile bu tarihten itibaren iktisap edilen söz konusu menkul kıymetler için; mevduat faizleri ve katılma hesabı kar paylarında (kur korumalı hesaplardan elde edilenler dâhil) vadelere göre %10 (vadesi bir yıldan uzun olanlar), %12 (vadesi bir yıla kadar olanlar), %15 (vadesi altı aya kadar olanlar), bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde vadelere göre %10, %15, VDMK ve İDMK ile İTMK ve VTMK'lerden elde edilen gelir ve kazançlar için ise %10 olan genel tevkifat oranları geçerli olacaktır.

Diğer taraftan, indirimli oran uygulamasının yürürlükte olduğu süre içinde (1/2/2025 tarihi öncesi) açılmış/vadesi yenilenmiş hesaplardan elde edilen faiz ve kar payı gelirleri hesabın açıldığı/yenilendiği tarih aralığında geçerli olan tevkifat oranları üzerinden vergilendirilmeye devam edilecektir.

Aynı şekilde, 1/2/2025 tarihinden önce iktisap edilmiş indirimli orana tabi menkul kıymetlerden elde edilen gelirler de iktisap tarihi itibarıyla yürürlükte olan oranlar üzerinden vergilendirilecek bu gelirler için genel oranda vergilendirme söz konusu olmayacaktır.

2. Devlet Tahvili ve Hazine Bono İratlarında Stopaj Oranları

Devlet tahvili ve Hazine bonolarından elde edilen gelirler ile 4749 sayılı Kanun uyarınca kurulan varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlere ilişkin indirimli tevkifat oranı (%0) uygulaması 30/4/2025 tarihine kadar uzatılmıştır.

3. Yatırım Fonları İratlarında Stopaj Oranları

Yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirlere ilişkin tevkifat oranı, 1/2/2025 tarihinden itibaren iktisap edilen katılma paylarından elde edilen gelirlere uygulanmak üzere %15 olarak belirlenmiştir.

Böylelikle, %0 oranında vergilendirilen hisse senedi yoğun fon katılma payları ile iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler dışında tüm yatırım fonu katılma payları gelirleri üzerinden %15 oranında tevkifat yapılması sağlanmaktadır.

Ayrıca, 2006/10731 sayılı BKK’nın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentlerinin yazım sistematiği değiştirilerek, yatırım fonları dışında kalan diğer menkul kıymetler için herhangi bir oran değişikliği yapılmaksızın bentler daha sade ve anlaşılır olacak şekilde sıralara ayrılmıştır.

9487 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.