Soslu ve sossuz çiğ et teslimlerinde uygulanacak KDV oranı ve tevkifatı hk.

Özelge: Soslu ve sossuz çiğ et teslimlerinde uygulanacak
KDV oranı ve tevkifatı hk.
Sayı: 
B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-2116
Tarih: 
14/07/2012
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü
 
   
Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV. 28-2116 14/07/2012
Konu : Soslu ve sossuz çiğ et teslimlerinde KDV oranı  
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin büyükbaş, küçükbaş, karkas, yarı karkas et tavuk
ve piliç eti alarak bunları bonfile, biftek, pirzola, kıyma, kuşbaşı, köfte, çiğ döner vb. haline
getirdikten sonra soslu ve sossuz olarak restaurant işletmelerine toptan satışının yapıldığı
belirtilerek söz konusu teslime uygulanacak KDV oranı ve tevkifat uygulaması hususunda bilgi
istenilmektedir.
KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV
oranları, ekli (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 1, ekli (II) sayılı listede yer alan mal
ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18
olarak belirlenmiştir.
2011/2466 sayılı BKK ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) 2 nolu faslında yer alan mallar
2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 3 üncü sırasına dahil edilmiştir. Buna göre, 28/11/2011
tarihinden itibaren büyük ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanlarının etlerinin toptan teslimi %
1, perakende teslimi ise % 8 oranında KDV ye tabidir.
Kararnamenin 1 inci maddesinin 4 üncü bendinde, perakende safhadaki teslimlerden maksadın,
teslimi yapılan ürünlerin aynen ve işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak
olanlar dışındakilere satılması olduğu, ürünleri aynen ya da işlendikten sonra satanlar ile
işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde katma değer vergisi mükellefi olmamaları halinde
bunlara yapılan teslimlerin de perakende teslim sayılacağı belirtilmiştir.
Öte yandan, 108 ve 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin
teslimlerinde tevkifat uygulamasına ilişkin açıklama ve düzenlemeler yapılmıştır.
            Buna göre; büyükbaş, küçükbaş, karkas, yarı karkas et, tavuk ve piliç eti alarak bunları
bonfile, biftek, pirzola, kıyma, kuşbaşı, köfte, çiğ döner vb. haline getirdikten sonra soslu ve sossuz
olarak teslimleriniz et teslimi olarak değerlendirileceğinden, toptan teslimlerde % 1, perakende
teslimlerde % 8 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Şirketinizce KDV mükellefleri ile 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde sayılan
sorumlu tayin edilen kuruluşlara yapılacak et teslimlerine ait faturada gösterilen işlem bedelinin
hesaplanan KDV ile birlikte Vergi Usul Kanununun 232 nci maddesine göre belirlenen fatura
düzenleme sınırını (2012 yılı için 770 TL) aşması halinde, işleme ait KDV nin alıcı tarafından 1/2
oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.
Ancak, 108 ve 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri uyarınca uygulanan et teslimlerindeki KDV
tevkifatı uygulamasına 1/5/2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile sonverilmiş olup, bu tarihten itibaren yapacağınız et teslimlerinde KDV tevkifatı uygulanmayacağı
tabiidir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
   
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz
dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi
için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.