Üniversite Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün vergi beyannamelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-13334133-155-7529

03.05.2023

Konu

:

Üniversite Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün vergi beyannamelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Döner Sermaye İşletmenizin … Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösterdiği ve adı geçen kurumdan ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmadığından bahisle, bağlı olduğunuz vergi dairesine verilen KDV, kurum geçici, kurumlar vergisi ve muhtasar beyannamelerinde damga vergisi muafiyetinizin olup olmadığı hususunda görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde ise, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olacağı hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/b fıkrasında, vergi beyannamelerinin (f) bendi dâhil olmak üzere, beyanname verme süresi içerisinde düzeltme amacıyla verilen beyannameler hariç) maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmış olup vergiye tabi beyannameler bentler halinde sayılmıştır.

Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "I. Resmi işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında ise resmi daireler arasındaki işlemleri kapsayan her türlü kağıtlarla bu dairelerin soruları üzerine kişiler tarafından yazılan cevaplar ve eklerinin damga vergisinden istisna olduğu hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda, damga vergisi uygulaması bakımından Kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birisine sahip olmayan kuruluşlar resmi daire olarak değerlendirilmektedir.

 Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde,

-Döner Sermaye İşletmenizin bağlı olduğu Üniversiteden ayrı tüzel kişiliğinin bulunmaması halinde, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesi gereğince resmi daire olarak değerlendirilmesi ve vergi dairesine verilecek olan beyannamelerin damga vergisine tabi tutulmaması,

-Döner Sermaye İşletmenizin, iktisadilik vasfının yanı sıra bağlı olduğunuz Üniversiteden ayrı tüzel kişiliğinin de bulunması halinde ise, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesine göre resmi daire kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, vergi dairesine verilecek olan beyannamelerin damga vergisine tabi tutulması,

gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.