Yemek firmaları tarafından kullanılan kaşık, çatal, kepçe, masa örtüsü vb. iktisadi kıymetlerin amortisman oranı hk.
Yemek firmaları tarafından kullanılan kaşık, çatal, kepçe,
masa örtüsü vb. iktisadi kıymetlerin amortisman oranı hk.
Sayı:
11395140-105[VUK1-20909]-865547
Tarih:
28/09/2018
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
Sayı :11395140-105[VUK1-20909]-865547 28.09.2018
Konu :Yemek firmaları tarafından kullanılan
kaşık, çatal, kepçe, masa örtüsü vb.
iktisadi kıymetlerin amortisman oranı
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, yemek şirketinizde kullanılan ve iki yıldan
kısa kullanım ömrü olan kevgir, kepçe, cam bardak, çatal, kaşık vb. kıymetlerin doğrudan gider
unsuru olarak dikkate alınıp alınamayacağı ile üç yıl kullanım ömrü olan porselen tabak, masa
örtüsü vb. kıymetlerin faydalı ömrünün iki yıl olarak dikkate alınıp alınamayacağı hususlarında
Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun;
- 313 üncü maddesinde, işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya
kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle 269 uncu madde gereğince gayrimenkul gibi
değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci
kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesinin
amortisman mevzuunu teşkil edeceği; değeri (2018 yılı için) 1.000 -TL'yi aşmayan peştemallıklar ile
işletmede kullanılan ve değeri (2018 yılı için) 1.000 -TL'yi aşmayan alet, edevat, mefruşat ve
demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabileceği, iktisadi ve
teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu haddin topluca dikkate alınacağı,
- 315 inci maddesinde, mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Maliye Bakanlığının
tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri, ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi
kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı
hükme bağlanmıştır.
Bunun yanı sıra, mezkur Kanunun 315 inci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden
amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları"
belirlenerek; 339, 365, 389, 399, 406, 418, 439 ve 458 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel
Tebliğleri ile değişik 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste (Amortisman Listesi)
ile açıklanmıştır.
Bahse konu Genel Tebliğin (2) no.lu bölümünde, Tebliğe ekli listenin 1-6 bölümleri arasında genel
sınıflamaların yapılarak amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman
oranlarının tespit edildiği, listenin diğer bölümlerinde ise sektörler itibarı ile kullanılan
amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri ve amortisman oranlarının belirlendiği,
mükelleflerin uygun amortisman oranlarını tespit ederken öncelikle, sektörel bazda tespit edilen
amortisman oranlarını dikkate alacakları, bu ayrımlarda bulunmayan amortismana tabi iktisadi
kıymetler için uygulanacak oranları, genel sınıflamada yer verilen oranlara göre tespit edecekleri
açıklanmıştır.Ayrıca, mezkûr listede "3.15. Perde, güneşlik, store ve teferruatı ve benzerleri ile yatakhane ve
yemekhane eşyası" bölümü kapsamındaki kıymetler için faydalı ömür 5 yıl, amortisman oranı %20
olarak, "59.5. Toplu yemek üretiminde kullanılan iktisadi kıymetler" bölümü kapsamındaki
kıymetler için faydalı ömür 10 yıl amortisman oranı %10 olarak öngörülmüştür.
Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 313 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer verilen "İktisadi
ve teknik bakımdan bütünlük" kavramı ile bir işletmede belli bir fonksiyon etrafında birleşerek bir
üretimde bulunan veya üretime herhangi bir aşamada bir değer kazandıracak nitelikteki bir
fonksiyonu birbirini tamamlayarak yerine getiren iktisadi kıymetler topluluğu ifade edilmektedir. Bu
itibarla, bir otel için alınan yatak, yorgan ve battaniyeler, lokanta ve benzeri işletmeler için alınan
tabak, çatal, bıçak, bardak vb. kıymetler aynı fonksiyona hizmet ettiklerinden iktisadi ve teknik
bakımdan bütünlük oluşturmaktadırlar. Dolayısıyla, şirketinizce kullanılan kevgir, kepçe, cam
bardak, çatal, kaşık, porselen tabak, masa örtüsü vb. malzemelerin, aynı fonksiyona hizmet
ettiklerinden işletmede bir yıldan fazla kullanılmaları ve toplam değerlerinin Vergi Usul Kanununun
313 üncü maddesinde yer verilen haddi aşması şartıyla aktifleştirilerek amortismana tâbi
tutulmaları icap etmektedir.
Bu durumda, başvurunuzda belirtilen iktisadi kıymetlerden;
- Yemek pişirme işlerinde kullanılanların 10 yılda ve %10 amortisman oranına göre,
- Pişirilen yemeğin sunumunda kullanılanların ise 5 yılda %20 amortisman oranına göre
amortismana tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz
dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi
için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.