Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılıp kullanılmayacağı hk.
Özelge: Kongre organizasyon faaliyetlerinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımı hk.
Sayı:
11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1024 Tarih:
18/04/2014
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Gelir Müdürlüğü
Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1- . . .]--1024 Konu : Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılıp
kullanılmayacağı hk.
18/04/2014
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, kongre organizasyon faaliyetinde bulunduğunuz, kongreye katılımların genellikle anlaşma yaptığınız firmalar tarafından gerçekleştirildiği, nadiren dışarıdan katılımcı olması halinde de tahsilatta mobil POS cihazı kullandığınız ve fatura düzenlediğiniz belirtilerek, EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
426 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 2 numaralı bölümünün son paragrafında, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257'nci maddesiyle Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak "... satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları" kullanma mecburiyeti getirilmiştir."
Anılan Tebliğin 4 numaralı bölümünde (a) bendinde " 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT- POS cihazı kullananların 01.10.2013 tarihinden (427 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu ile değişen tarih) itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT- POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Kapsama dâhil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT- POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunmalıdır. Mükellefler bu tarihten önce de söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilirler." denilmektedir.
Aynı Genel Tebliğin 6 numaralı bölümünde de " Bu Tebliğ kapsamında yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olan mükelleflerden, belirli bir tür cihaz kullanma mecburiyeti getirilenler alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde, diğer mükellefler ise alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dâhil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) müracaat ederek cihazlarını kayıt ettirmek zorundadır. Ayrıca mükelleflerin kayıt işlemi ile birlikte, söz konusu süre içerisinde her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı vergi dairelerinden alarak işyerlerinde muhafaza etmesi gerekir." açıklamaları yer almaktadır.
Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinde ise "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler:
1. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara
2. Serbest meslek erbabına,
3. Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,
4. Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,
5. Vergiden muaf esnafa,
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Yukarıdakiler dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin (01/01/2014 tarihinden geçerli olmak üzere) 800 TL'yi geçmesi veya bedeli 800 TL' den az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, perakende ticaretle uğraşan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlerin Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde Bakanlığımızca onaylanmış olan ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmaktadır.
Bu nedenle, kongre organizasyon faaliyeti kapsamında münhasıran Vergi Usul Kanununun 232'nci maddesinin 1'inci fıkrasında sayılanlara hizmet vermeniz veya her bir hizmet bedelinin fatura düzenleme sınırının üzerinde bulunması halinde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinizin olmayacağı tabiidir.
Ancak, Vergi Usul Kanununun 232' nci maddesinin 1' inci fıkrasında sayılanlar dışındakilere, bedeli fatura düzenleme sınırının altında kalan hizmet ifalarınızın olması halinde, işletmenizdeki seyyar EFT-POS'ların yerine 01.10.2013 tarihine kadar EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazları almış olmanız ve fatura tarihinden itibaren en geç 90 gün (30.12.2013 tarihini geçmemek üzere) içerisinde vergi dairesine kayıt ettirerek kullanmaya başlamış bulunmanız gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise
bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.