Yurt dışındaki ihracatçı firmanın mallarını, yurt içindeki ithalatçı fir- manın işyerine kadar taşımayı taahhüt eden taşımacılık firmasının K.D.V. kar

Özelge: Yurt dışındaki ihracatı firmanın mallarını taşımayı taahhüt eden taşımacılık firmasının, taşımanın yurt içine isabet eden kısmı ile ilgili olarak başka taşımacı şirketlere yaptırdığı taşıma faaliyeti nedeniyle yüklendiği katma değer vergisi, söz k

Sayı: B.07.0.GEL.0.55-5579-31-79/1006 Tarih:
10/01/1997

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 10.01.1997
SAYI : B.07.0.GEL.0.55-5579-31-79/1006 KONU : Yurt dışındaki ihracatçı firmanın mallarını, yurt içindeki ithalatçı fir- manın işyerine kadar taşımayı taahhüt eden taşımacılık firmasının K.D.V. kar- şısındaki durumu hk.

HATAY VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ: 5.12.1996 gün ve B.07.4.DEF.O.31.10/2-32-3-KDV/11357 sayılı yazınız.

Yeminli Mali Müşavir .............................. tarafından Bakanlığımıza verilen 6.9.1996 tarih ve 047 sayılı dilekçe ile ilgili olarak alınan ilgide kayıtlı yazınız ve ekleri incelendi.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 14. maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 84/8889 sayılı Kararname ile "Transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava ve denizyolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri katma değer vergisinden istisna edilmiş olup, uygulama usul ve esasları ise 11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin D/2.bölümünde açıklanmış bulunmaktadır.

Bu açıklamalara göre, yurt dışındaki ihracatçı firmanın mallarını yurtiçindeki ithalatçı firmanın işyerine kadar taşımayı taahhüt eden taşımacılık firmasının taşıma işi,yurt dışında başlayıp deniz yoluyla Türkiye'deki limanlara, buradan da karayoluyla ithalatçı firmanın işyerine teslim edilmiş şeklinde gerçekleştiriliyorsa bu taşımacılık işlemi, istisna kapsamına girmekte olup taşımacının müşteriye keseceği faturada katma değer vergisi hesaplaması da sözkonusu olmayacaktır.

Ancak bu firmanın Türkiye'deki limanlara kadar gelen malların bir kısmını başka taşımacılık şirketlerine yaptırması durumunda ise, yurt içinde başlayıp,yurt içinde sona eren taşıma işini gerçekleştiren firmanın verdiği hizmet katma değer vergisine tabi olacak, düzenlenecek faturada katma değer vergisi hesaplanıp, gösterilecektir.

Buna göre, yurt dışındaki ihracatı firmanın mallarını taşımayı taahhüt eden taşımacılık firmasının, taşımanın yurt içine isabet eden kısmı ile ilgili olarak başka taşımacı şirketlere yaptırdığı taşıma faaliyeti nedeniyle yüklendiği katma değer vergisi, söz konusu uluslararası taşımacılık faaliyeti ile ilgili olduğunun tevsik edilmesi durumunda iadeye konu olabilecektir.

Diğer taraftan, konuyla ilgili olarak Gümrükler Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan 18.12.1992 tarihli yazıda, tüm taşımacılık işlemlerinde kullanılan asıl manifesto ve Türkçe manifestonun hava ve deniz yolu ile yapılacak uluslararası taşımacılığı belgeyen bir belge olarak kabul edilmesinin uygun olacağı bildirilmiştir.

Bu durumda, uluslararası hava ve denizyolu taşıma işlerinde düzenlenen asıl manifesto ve Türkçe manifestonun ibraz edileceği tabiidir.

Öte yandan, ülkemizin 1.1.1996 tarihinden itibaren gümrük birliğine geçmesi ve gümrük işlemlerinde bu tarihten itibaren Tek Tip Gümrük Beyannamesi düzenlenmesi uygulamasına başlanılması dolayısıyla, uluslararası taşımacılık nedeniyle doğan katma değer vergisi iade işlemlerinde tevsik edici belge olarak ibraz edilmesi gereken belge konusunda tereddütler oluştuğu Bakanlığımıza intikal eden başvurularından anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan 27.9.1996 gün ve 46540 sayılı yazıda, Türkiye'ye giriş-çıkış veya transit geçiş yapan her araç için 01.01.1996 tarihinden itibaren transit beyannamesi kullanılmaya başlanıldığından, taşımacılık faaliyetleri nedeniyle doğan katma değer vergisi iade işlemlerinde de tevsik edici belge olarak tek tip gümrük beyannamesi formu doldurularak hazırlanmış transit beyannamesinin gümrük idarelerince tasdikli fotokopisine istinaden işlem yapılmasının gerektiği ifade edilmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereği ile durumun adı geçene de duyurulmasını rica ederim.

Bakan a. Daire Başkanı