Zirai Karantina Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmeleri tarafından verilen muayene, fumigasyon ve dezenfeksiyon hizmetleri katma değer vergisinden isti
Özelge: Zirai Karantina Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmeleri tarafından verilen muayene, fumigasyon ve dezenfeksiyon hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
Sayı: B.07.1.GİB.0.54/5417-2303-33555 Tarih:
12/04/2007
SAYI : B.07.1.GİB.0.54/5417-2303 KONU :
12.04.2007 / 33555
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI (İdari ve Mali işler Dairesi Başkanlığına)
İLGİ: 30.03.2007 tarih ve B.12.0İMİ.0.15.00.00/471 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ve ekleri incelenmiştir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin 1/a bendinde, bu maddenin 1 inci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşların "ilim, fen ve güzel sanatları, tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yaptıkları teslim ve hizmetler"in katma değer vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu madde metninde ifade edilen tarımı yaymak, ıslah ve teşvik etmek amacıyla yapılan teslim ve hizmetlerin; toprak analizleri, tarla denemeleri, zirai araştırmaların yapılması, hububat, sebze ve meyve üzerine araştırmalar yapılması, zirai mahsullerin muayene edilmesi, fumigasyona tabi tutulması, damızlık tohum ve hayvan yetiştirilmesi, orman yollarının yapılması, damızlık fide, fidan, bağ çubuğu ve faydalı böceklerin yetiştirilmesi gibi teslim ve hizmetleri kapsamaktadır.
Kanunun 17/1. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yer alan döner sermayeli kuruluşların bu kapsamdaki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.
Bu açıklamalar çerçevesinde, Zirai Karantina Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmeleri tarafından verilen muayene, fumigasyon ve dezenfeksiyon hizmetleri katma değer vergisinden istisna olacaktır.
Bilgi edinilmesini arz ederim.
Başkan a.