Personelin, normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde yabancı dil kursuna katılmaları halinde, söz konusu dil kursları için ödenecek ders

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

 

 

SAYI    : B.07.0.GEL.0.42/4210-8                                      08.05.2003 * 19176

KONU :  

 

.....................DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

 

İLGİ : 22.04.2003 tarih ve B.07.0.BMK.4.06.06/41-15/1340 sayılı yazınız.

Yazınızın incelenmesinden, kurumların üst yönetim görevlileri ile mesleğe ilgili mevzuatına göre özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan personelin, normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde yabancı dil kursuna katılmaları  halinde, söz konusu dil kursları için ödenecek ders ücretlerinin belli bir kısmının kurumlarca karşılanması durumunda, yapılan bu ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hakkında bilgi istediğiniz anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez..." hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 28'inci maddesinin 2 numaralı bendinde ise "Resmi ve özel müesseselere ve şahıslar hesabına Türkiye'de tahsilde bulunan öğrenciye iaşe, ibate ve tahsil gideri olarak ödenen paralar;"ın gelir vergisinden müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Ancak, bu istisna yalnızca öğrencilere ilişkin olup, memur konumunda olan personele uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Buna göre, söz konusu dil kurslarına katılan personel için  dil kursunu düzenleyen kuruluşa veya kursa katılan personele ödenecek ders ücretlerinin bir kısmının kurumlar tarafından karşılanması halinde, yapılan  bu ödemelerin ücret ödemesi  olarak kabul edilerek vergilendirilmesi gerekir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 96' ncı maddesinin 2'nci fıkrasında, " Vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayrisafi tutarlar üzerinden yapılır. Kesilmesi gereken verginin ödemeyi yapan tarafından üstlenilmesi halinde bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile ödemeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır." denilmektedir. Bu hükme göre verginin işverence üstlenilmesi halinde net ödeme yapılması mümkün olabilecektir.           

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Genel Müdür a.