Sirküler - 2021 - 119 - Asgari Ücretin Gelir ve Damga Vergisinden İstisna Edilmesi ve Vergi ile İlgili Düzenlemeler

 

Tarih

:

25.12.2021

Sayı

:

2021 / 119

Konu

:

Asgari Ücretin Gelir ve Damga Vergisinden İstisna Edilmesi ve Vergi ile İlgili Düzenlemeler

 

25.12.2021 tarihli ve 31700 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7346 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile başta asgari ücretin gelir vergisinden istisna edilmesi olmak üzere vergi kanunlarında çok sayıda değişiklik yapılmıştır.

  • Asgari Ücretin Gelir Vergisinden İstisna Tutulması

193 sayılı GVK 23/1. maddesine asgari ücretin istisna edilmesine yönelik olarak aşağıdaki düzenleme eklenmiştir:

“18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).”

Anılan madde hükmü ile; hizmet erbabına ödenen ücretlerin, ilgili ayda geçerli olan brüt asgari ücretten işçi Sosyal Güvenlik Kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan kısmı gelir vergisinden istisna edilmekte, ücret gelirinin asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden gelir vergisi alınmaması sağlanmaktadır.

Asgari ücret üzerindeki ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde; istisna kapsamındaki tutar dâhil, kümülatif vergi matrahının tabi olduğu vergi dilimi ve oranlarına göre vergileme yapılacaktır. Diğer bir ifadeyle, istisna tutarını aşan ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, uygulanacak gelir vergisi dilimi ve oranının ilgili ay ve önceki aylardaki istisna tutarlarının da eklenmesi suretiyle belirlenmesi ve verginin bu şekilde belirlenen kümülatif tutarın tabi olduğu vergi dilimleri ve oranları dikkate alınarak hesaplanması öngörülmektedir. Bu sayede, asgari ücret tutarına ilişkin istisnadan tüm ücretlilerin asgari ücretlilerin yararlandığı istisna tutarını aşmayacak şekilde yararlanmaları sağlanmaktadır. Asgari ücretin istisna edilmesine yönelik olarak örnek bir hesaplama tablosuna aşağıda yer verilmiştir:

 

 

Ocak 2022

Şubat 2022

Brüt Aylık (A)

10.000,00

20.000,00

İşçiye Ait Sigorta Primi (B=A x % 14)

1.400,00

2.800,00

İşsizlik Sigorta Primi (C=A x % 1)

100,00

200,00

Gelir Vergisi Matrahı (D=A-B-C)

8.500,00

17.000,00

Gelir Vergisi (E=D x % 15)

1.275,00

2.550,00

Asgari Ücret Gelir Vergisi (F=4.253,40 x % 15)

638,01

1.276,02

Önceki Dönem Ödenen Vergi (G)

0,00

636,99

Ödenecek Gelir Vergisi (H= F-G)

636,99

636,99

 
  • Asgari Ücretin Damga Vergisine Tabi Tutulmaması

Hizmet erbabına ödenen ücretlerin aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısmı üzerinden damga vergisi alınmamasını sağlamayı amaçlayan madde şöyledir:

“1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli (2) sayılı tablonun “IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün (34) numaralı fıkrasında yer alan “ücretlere ilişkin kağıtlar” ibresinden sonra gelmek üzere (Bu maddenin birinci fıkrasının 18 numaralı bendinde düzenlenen ücretlerde istisna, aylık brüt asgari ücrete isabet eden kısım için uygulanır) şeklinde parantez içi hüküm eklenmiştir.”

Bu düzenleme uyarınca, asgari ücret üzerinden damga vergisi alınmayacaktır. Öte yandan, asgari ücretin üzerinde ücret geliri elde edenlerde damga vergisi istisnası uygulanırken; her ay bordrosundaki o aya ait brüt ücret tutarından, asgari ücrete isabet eden aylık brüt tutar düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden damga vergisi hesaplanacaktır.

  • Çatıda 20 kW Elektrik Üretiminin Esnaf Muaflığında Olması

Yapılan düzenleme ile vergiden muaf esnafa ilişkin hükümlerin yer aldığı Gelir Vergisi Kanununun 9/1-9 maddesinde değişiklik yapılmakta, sahibi oldukları veya kiraladıkları konutların çatı ve/veya cephelerinde kurdukları yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasının, son kaynak tedarik şirketine satılması durumundaki muafiyet şartlarının düzenlendiği mezkûr bentteki üretim tesisinin kurulu gücünün azami 10 kW (10 kW dâhil) olması şartı, 20 kW (20 kW dâhil) olarak yeniden belirlenmektedir.

  • Diğer Ücretliler Düzenlemesinin Kaldırılması

GVK’da gerçek ücret üzerinden vergilendirilmeyen örneğin: basit usule tabi gelir vergisi mükellefinin yanında çalışan hizmet erbabının ücretlerinin vergileme usulüne ilişkin hükümler kaldırılmaktadır. Esasen bu usulde asgari ücret verginin hesaplanmasında baz olarak kullanılmaktadır. Asgari ücretlilerin ücretlerinin vergiden istisna edilmesi sebebiyle diğer ücretlilerin ücretlerinin de tüm ücretliler gibi değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Diğer ücret kapsamında vergilendirme usulü kaldırıldığından düzenlemeye paralel olarak 193 sayılı Kanunda yer alan diğer ücretlilere ilişkin maddelerde gerekli değişiklikler yapılmaktadır.

  • Ulusal Güvenlik Kuruluşlarına İlişkin KDV İstisnasında Yapılan Değişiklikler

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı olarak yapılandırıldığından KDV Kanunun 13/1-f maddesi uyarınca söz konusu kurumların bu yapılarına uygun olarak değiştirilmekte ve ayrıca maddede yapılan değişiklik ile Savunma Sanayii Başkanlığınca yürütülen savunma sanayii projelerine ilişkin olarak bu Kuruma ilgili projeler kapsamında yapılan teslim ve hizmetler ile bu teslim ve hizmetleri gerçekleştirenlere bu kapsamda yapılacak olan, miktarı ve nitelikleri Başkanlıkça onaylanan teslim ve hizmetler KDV istisnası kapsamına alınması sağlanmaktadır.

  • Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerindeki Gelir Vergisi Stopajı Desteği

Teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge ve tasarım merkezlerindeki çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla bu merkezler dışında geçirilen süreler gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmektedir.

7346 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

7349 sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Saygılarımızla…