Sirküler - 2022 - 93 KDV Genel Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Hk.

Tarih

:

25.10.2022

Sayı

:

2022 – 93

Konu

:

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Hk.

 

 

 

 

 

25.10.2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43) ile KDV Genel Uygulama Tebliğinde önemli değişiklikler ve güncellemeler yapılmıştır.

  1. KDV Tevkifatında KDV’nin İndirim Zamanının Netleştirilmesi

Tevkifatlı işlemlerde alıcı tarafından tevkif edilerek 2 no.lu beyanname ile beyan edilen kısmın en erken ödemenin yapıldığı ayın 1 no.lu beyannamesinde indirilmesine ilişkin aşağıdaki şekilde düzenleme yapılmıştır.

“Kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV; 

  • Satıcı tarafından beyan edilecek kısmı, takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla işleme ait fatura veya benzeri belgenin defterlere kaydedildiği döneme ilişkin olarak verilmesi gereken, 
  • Sorumlu sıfatıyla beyan edilen kısmı ise 2 No.lu KDV Beyannamesinin verildiği ay içinde verilmesi gereken, 
  • Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait,

1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılır.”

Yapılan düzenlemeyle birlikte tevkifat işlemi kanuni süresinde beyan edilmiş ise beyanın yapıldığı ayda 1 numaralı KDV beyannamesiyle indirim yapılabilecektir. Ancak KDV tevkifatın zamanında beyan edilmemesi halinde ise indirim hakkı ancak bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı dönemde yapılacaktır.

Genel Tebliğdeki güncellenmiş konuyla ilgili örneğe aşağıda yer verilmiştir:

Örnek: 

“Satıcı (B), alıcı (A)’ya 12 Mayıs’ta 1.000 TL karşılığında bakır tel teslim etmiş, genel oranda KDV’ye tabi bu teslimle ilgili olarak 13 Mayıs’ta düzenlediği faturada hesaplanan KDV, tevkif edilecek KDV ve tahsil edilecek KDV tutarlarını, Tebliğin (I/C-2.1.3.4.2.) bölümündeki açıklamalara uygun olarak, sırayla 180 TL, 126 TL ve 54 TL olarak göstermiştir. 

(A), bu alışla ilgili 2 No.lu KDV Beyannamesini 24 Haziran’a kadar vermek zorundadır. Bu ödevini yerine getirmişse, söz konusu beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edeceği 126 lirayı, 24 Haziran’a kadar vermesi gereken Mayıs dönemi 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapabilecektir. 2 No.lu KDV Beyannamesi yanlışlıkla süresinden sonra, mesela, 24 Ağustos’ta verilirse 126 TL tutar da 24 Ağustos’a kadar verilmesi gereken Temmuz dönemi 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir. 2 No.lu KDV Beyannamesi yanlışlıkla süresinden sonra 20 Ağustos tarihinde verilirse ve tevkif edilen 126 TL tutarındaki KDV 5 Eylül tarihinde ödenirse söz konusu KDV, en erken ödemenin yapıldığı

Eylül dönemine ilişkin 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.”

  1. Demir-Çelik ve Alaşımlarından Mamullerin Tesliminde Tevkifat Oranının 5/10 Olarak Arttırılması

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.3.8.1.) bölümünde yer alan “(4/10)” ibaresi “(5/10)” olarak değiştirilmiş; aynı bölümün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Ayrıca, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanır.”

Yapılan bu değişiklik Tebliğ’in yayım tarihini izleyen ayın başında (01.11.2022) tarihinde yürürlüğe girecektir.

  1. Gıda Maddelerinin Tesliminden Doğan Nakden KDV İadesinin Daha Erken Yapılabilmesi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-3.) bölümünün üçüncü paragrafında ekleme yapılmak suretiyle; 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan malların takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştür.

Yapılan bu değişiklik Tebliğ’in yayım tarihini izleyen ayın başında (01.11.2022) tarihinde yürürlüğe girecektir.

  1. Tam İstisna İşlemlerinde Ortaya Çıkan Lehe Kur Farklarının KDV İade Hesabına Etkisinin Netleştirilmesi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-1.6.) bölümü başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“1.6. İstisna Kapsamındaki İşlemin Gerçekleşmesinden Sonra İşleme İlişkin Mal ve Hizmet Alımları ile İlgili Kur Farkları

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra, söz konusu işleme ilişkin mal ve hizmet alımlarına ait tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellef lehine veya aleyhine kur farkı ortaya çıkabilmektedir.

Mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV’lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür. Ancak, kur farkına ilişkin faturanın iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra gelmesi halinde, işlemle ilgili mal ve hizmet alımlarına ait kur farkı üzerinden ödenen ve yüklenilen KDV hesabına dahil edilmesi gereken KDV, indirim hesaplarına dahil edildiği vergilendirme dönemine ilişkin iade hesabında dikkate alınabilir.

Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir. Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür. Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.”

Yapılan güncellemeyle birlikte ihracat gibi tam istisnaya tabi işlemlerde örneğin ihracatçının mal/hizmet alımları nedeniyle lehine kur farkı ortaya çıktığında tam istisna nedeniyle KDV iade süreci tamamlanmamışsa iade tutarından düşülecek ancak KDV iade süreci tamamlanmışsa iade için herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

  1. KDV İadelerinde Sigorta Kefalet Senetlerinin Teminat Olarak Kabulü

Daha önceden 7147 sayılı Kanun ile sigorta şirketleri tarafından verilen kefalet senetlerinin KDV iadelerinde teminat olarak kabulü mümkün hale getirilmişti. Yapılan tebliğ düzenlemesiyle birlikte kefalet senetleri Türkiye’de kurulu sigorta şirketleri tarafından ve paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak şekilde süresiz ve şartsız düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Söz konusu kefalet senedine ilişkin örneğe Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki EK-13’de yer verilmiştir.

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)

Saygılarımızla…

Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.