Sirküler - 2024 - 44 - Çeşitli Konuları İhtiva Eden Genel Tebliğler Hk.
Tarih |
: |
25.09.2024 |
Sayı |
: |
2024 – 44 |
Konu |
: |
Çeşitli Konuları İhtiva Eden Genel Tebliğler Hk. |
25.09.2024 tarih ve 32673 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 565, 566, 567 ve 568 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleriyle aşağıdaki konularda düzenlemeler yapılmıştır.
- 565 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğiyle Form Ba ve Bs uygulaması Eylül 2024 döneminden itibaren kaldırılması,
- 566 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğiyle yeni nesil kaydedici cihaz uygulamasına ilişkin muafiyet,
- 567 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğiyle meslek mensuplarının dijital vergi dairesini kullanma yetkisinin tanınması,
- 568 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğiyle araçların ilk iktisabında bu araçları alanların elektronik tebligat adresi alma zorunluluğu.
Söz konusu düzenlemelere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
- 565 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
Söz konusu Genel Tebliğ ile; elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması, elektronik ortamda düzenlenen belgelere erişimin kolaylaşması ve kamu kurumları arasındaki bilgi paylaşımının etkinleşmesine bağlı olarak vergi mükelleflerinin uyum maliyetlerinin azaltılması, mükellef ve meslek mensupları tarafından verilmesi gereken bildirimlerin azaltılması amacıyla, Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesi uygulamasına son verilmiştir.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 565)
- 566 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamasının etkinliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin etkinleştirilmesi amacıyla hazırlanan Genel Tebliğ ile ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olanların satış hasılatı, aktif büyüklük, öz sermaye ve öz kaynak tutarlarının güncel koşullar dikkate alınarak yeniden belirlenmesi ve sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılması ve ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olanların söz konusu koşulları sağlayamaması durumunda, belirli bir süre sonunda ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlaması öngörülmüştür.
Bu bağlamda hesap dönemi sonu itibarıyla;
- Satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi,
- Bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi,
- Bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi aşması,
koşullarından en az ikisini sağlayan ve 50’den fazla yeni nesil ödeme kaydedici cihaza sahip olan, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları ile e-Defter uygulamasına dahil olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerden, perakende mal satışları ve hizmet ifaları dahil tüm satışlarında elektronik ortamda e-Fatura ve/veya e-Arşiv Fatura düzenlemek üzere Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı olarak müracaat eden ve talepleri uygun görülen mükelleflerin taleplerinin uygun görüldüğünün bildirildiği tarihi takip eden ayın başından itibaren, perakende mal satışları ile hizmet ifalarının belgelendirilmesinde YN ÖKC kullanma mecburiyeti sona erecektir. Bu muafiyet söz konusu koşulları sağlayan ve talepleri uygun görülen mükelleflerce sonradan açılacak şube işyerleri için de geçerli olacaktır.
Başvuruda bulunulan yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Kanunun 359/b ve ç maddelerinde yer alan fiilleri işleyenler yukarıdaki muafiyetten yararlanamazlar. Muafiyet talebi uygun bulunduktan sonra bu fiilleri işlediği tespit edilenlerin ise, muafiyetlerinin iptal edildiğine ilişkin yapılacak tebligat tarihini takip eden ayın son gününe kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlamaları gerekmektedir.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olan mükelleflerin, arka arkaya iki hesap dönemine ait satış veya gayri safi iş hasılatı, bilanço aktif büyüklüğü ile bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplam tutarlarından en az ikisi ilgili hesap dönemi için bu maddenin birinci fıkrasında yazılı hadlerden %20’yi aşan bir nispette düşük olursa, bu şartın gerçekleştiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları zorunludur.
Ayrıca, ödeme kaydedici cihazlardan yapılan satışlara ait bildirimlerin Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesine ilişkin usullerde değişiklik yapılmış ve bildirimlerin gönderilmesinden sorumlu olanlar net bir şekilde belirlenmiştir.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 483)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 566)
- 567 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
Dijital Vergi Dairesi uygulamasının kullanımını artırmak amacıyla hazırlanan Genel Tebliğle mükelleflerin aralarında elektronik beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmesi veya tam tasdik sözleşmesi imzaladıkları meslek mensuplarını da alt kullanıcı olarak tanımlayarak uygulamanın belirli fonksiyonlarını güvenli bir şekilde kullanabilmelerine imkân sağlayacak şekilde yetkilendirebilmeleri sağlanmıştır.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 552)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 567)
- 568 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği
Yayımlanan Tebliğde yer alan düzenlemelerle, elektronik tebligat sisteminin sağladığı imkanlardan daha fazla yararlanmak amacıyla hazırlanan Genel Tebliğ ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına tescil yapılacak gerçek kişiler ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin, getirilen zorunluluk nedeniyle elektronik tebligat adreslerinin bulunmaması durumunda elektronik tebligat adreslerini edinmeleri gerekmektedir.
Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller elektronik tebligat adresi edinmek zorunda değillerdir:
a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile aynı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımlanan mahalli idareler.
b) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları.
c) Engellilik oranı % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler.
ç) 18 yaşını doldurmamış olanlar.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 456)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 568)
Saygılarımızla…
Not: Bu sirküler bilgilendirme amaçlıdır. Sirkülerde yer alan konu ile ilgili olarak profesyonel bir danışmana başvurunuz.